How to identify potential leaders

Jak poznat potenciální lídry

A variety of tools to measure the leadership potential of their people is available for companies today. Common sense, however, often disappears when they are trying to measure the potential as accurately as possible. That is why Forbes.com recalls the basic criteria to tell that someone can be a good leader without the necessity for using any high-tech measuring tool.

1. Natural leadership

A potential leader has a natural ability to inspire and engage the people around him. He can bring positive energy and show perspective in both good and worse times.

2. Enthusiasm for the company

A potential leader shows a long-term passion for the mission and values of his employer. As a consequence of this interest, he pushes the boundaries of the common success.

3. Strong character

A potential leader has strong personal values that match the company's values. He supports the needs of the company by his character.

4. Strong commitment

A potential leader has show you you that you can trust him. He feels a strong commitment to the organization and the people in it. At the same time, he also feels a commitment to himself in the sense that he should  continuously improve.

5. Courage to take risks

A potential leader is not afraid to cross the boundaries of the unknown, to come up with innovations and new opportunities.

-kk-

    Jak poznat potenciální lídry

    Firmy dnes mají k dispozici nejrůznější nástroje pro měření vůdcovského potenciálu svých lidí. Ve snaze o co nejpřesnější měření se však mnohdy vytrácí zdravý rozum. Server Forbes.com proto připomíná základní kritéria, podle nichž lze poznat, že někdo může být dobrým lídrem, aniž by k tomu bylo zapotřebí jakéhokoli supermoderního měřicího nástroje.

    1. Přirozené vůdcovství

    Potenciální lídr má přirozenou schopnost inspirovat a angažovat lidi kolem sebe. Dokáže přinášet pozitivní energii a ukazovat perspektivu v dobrých i horších časech.

    2. Nadšení pro firmu

    Potenciální lídr ukazuje dlouhodobé nadšení pro poslání a hodnoty svého zaměstnavatele. Z toho pramení jeho zájem posouvat hranice společného úspěchu.

    3. Pevný charakter

    Potenciální lídr má pevné osobní hodnoty, které odpovídají firemním hodnotám. Svým charakterem podporuje potřeby firmy.

    4. Silný závazek

    Potenciální lídr vám dlouhodobě ukazuje, že mu můžete důvěřovat. Cítí silný závazek vůči organizaci a lidem v ní. Zároveň cítí i závazek vůči sobě v tom smyslu, že by se měl neustále zdokonalovat.

    5. Odvaha riskovat

    Potenciální lídr se nebojí překračovat neznámé hranice, přicházet s inovacemi a novými příležitostmi.

    -kk-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com