Chcete zlepšit morálku? Zavřete zaměstnance do rakví

Říkáte si, že se váš firemní vánoční večírek letos moc nepovedl? Co by si pak asi měli říkat zaměstnanci jihokorejské personální agentury Staffs... Ve snaze pozvednout morálku se tento zaměstnavatel rozhodl uspořádat nikoli vánoční oslavu, ale hromadný pohřeb zaměstnanců.

Ilustrační snímek

Nebojte se, nešlo o žádnou masovou vraždu, ale pouze předstíraný pohřeb, jehož cílem bylo přimět zaměstnance, aby si více vážili života. Jižní Korea totiž patří k zemím s nejvyšším podílem stresovaných zaměstnanců a počtem sebevražd na světě. Hromadný pohřeb v personální agentuře Staffs popsal reportér BBCStephen Evans.

Rakve místo pracovních stolů

Zaměstnanci se sešli v kancelářích agentury v Soulu oblečeni v bílých pohřebních rouchách. Nejprve sepsali dopisy na rozloučenou svým nejbližším, přičemž nechyběl ani pláč. Poté se přesunuli k připraveným dřevěným rakvím a ulehli do nich. Na prsou při tom svírali svou vlastní fotografii ve smutečním rámečku.

Následoval příchod mužů v černém oblečení, kteří představovali anděly smrti, a uzavřeli rakve zaměstnanců víky. Zaměstnanci tak v tichu a tmě dostali prostor přemýšlet o smyslu života. Všem ještě běžela hlavou videa, která zhlédli před ulehnutím do rakví. Na těchto videích zhlédli příběhy trpících lidí, kteří se dokázali postavit nepřízni osudu.

Věřím, že pobyt uvnitř rakve je natolik šokující zážitek, že lidem zcela změní způsob uvažování, aby mohli začít znovu se zcela novým postojem k životu,“ uvedl prezident agentury Park Chun-woong. Reportáž BBC včetně fotografií a videa naleznete na této stránce.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC