Studie: Nejčastější benefity v ČR jsou mobil a vzdělávání

Ilustrační snímek

ING Pojišťovna a Svaz průmyslu a dopravy ČR představily výsledky letošního ročníku svého pravidelného průzkumu poskytování zaměstnaneckých výhod v České republice. Výzkumu s názvem Zaměstnanecké benefity v roce změn, který probíhal prostřednictvím online dotazníku od 1. do 17. července. 2013, se zúčastnilo 155 českých firem.

Ukázalo se, že benefity nabízí svým zaměstnancům téměř všechny společnosti (99 %). V průměru nabízejí 10 benefitů, přičemž platí, že větší společnosti nabízejí benefitů více. Nejčastější benefity zahrnují mobilní telefon (87 %), vzdělávání (58 %) pitný režim a stravenky (82 %). Vzdělávání má podle zjištění výzkumu v budoucnosti růst. Naopak pokles zájmu byl zaznamenán u příspěvku na penzijní připojištění/doplňkové penzijní spoření (68 %). Důvodem je nejistota kolem penzijní reformy. Životní pojištění poskytuje 53 % společností.

„Do nabídky se stále více dostávají méně tradiční benefity, např. lékařské prohlídky či sick days. Zájem o II. pilíř je minimální, u 79 % podniků dokonce nevstoupil žádný zaměstnanec,“ píše ve výsledné zprávě Kateřina Štěrbová, ředitelka ING Employee benefits ČR.

Nejvíce roste vzdělávání

„Stejně jako v roce 2012 je nejdynamičtěji rostoucím benefitem vzdělávání – 14 % společností, které ho již nabízejí, počítá v následujících 12 měsících s jeho rozšířením. Zájem poroste také o příspěvek na sport (+5 %), životní pojištění a příspěvek na zdraví (+4 %). Mírný pokles lze naopak očekávat u příspěvku na dovolenou (-5 %) a u finančních benefitů (13. plat a zaměstnanecké půjčky, -3 %, resp. -2 %),“ shrnula plány zaměstnavatelů do budoucna Kateřina Štěrbová.

Výzkum se dále zabývá pojistnými produkty jako zaměstnaneckými benefity a vlivem ekonomické situace společností na zaměstnance. Detailněji si výstupy z výzkumu můžete prohlédnout na následujících obrázcích nebo přímo ve zprávě Zaměstnanecké benefity v roce změn, která je k dispozici ke stažení na stránkách Svazu průmyslu a dopravy ČR zde.

-kk-

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR - nestátní dobrovolná a nepolitická organizace sdružující zaměstnavatele a podnikatele v ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Svaz průmyslu a dopravy ČR

Články v sérii

Aktuální

Studie: Nejčastější benefity v ČR jsou mobil a vzdělávání

Aktuální

Studie: Zaměstnavatelé poskytují více vzdělávání a méně stravenek

Aktuální

Studie: České firmy nabízejí více benefitů než loni