Chce to klid a protistresová opatření

Vytisknout

Zaměstnání může být stresující prostředí, ať už pracujete v kanceláři, továrně či například škole. Určitá míra stresu je prospěšná, motivuje a posiluje. Příliš mnoho stresu však škodí a postupně nás zabíjí. Článek připomíná několik základních opatření, jak se nežádoucímu stresu vyhýbat.

- Zdokonalte časové plánování a své organizační dovednosti. Plánujte si konkrétní úkoly, naučte se říkat ne, nebojte se požádat o pomoc a přestaňte si stanovovat nereálné cíle.

- Relaxujte a zhluboka dýchejte. Pokud se cítíte zahlcení prací, dýchejte nosem. Dostanete tak do těla více kyslíku, než když běžně dýcháte ústy.

- Udělejte si více přestávek. I pětiminutové přestávky pomohou. Odejděte od svého stolu na krátkou procházku, i kdyby to mělo být jen po firmě. Více cvičte.

- Uvolněte se. Více se smějte, smích výrazně odbourává stres. A budete překvapení, jak mile se k vám bude okolí chovat.

- Lépe naslouchejte. Pokud s vámi někdo nesouhlasí, vyslechněte si i jeho názor. Stůjte si za svým, ale buďte pružní.

- Pečujte o své pracovní prostředí. Proveďte potřebné úpravy osvětlení, teploty, hladiny hluku a dalších faktorů ve své kanceláři.

- Nezabývejte se malichernostmi. Uvědomte si, že některé věci nestojí za váš stres nebo je nemůžete změnit.

- Dopřejte si více spánku. Kromě snížení stresu vám spánek pomůže i načerpat energii a lépe se soustředit.

- Najděte si mentora nebo přítele. Popovídání s někým je také účinným nástrojem snižování stresu.

- Travte více času s optimistickými lidmi. Negativní lidi vás stáhnou na jejich úroveň. Raději vyhledávejte pozitivní postoje.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management
Chcete tento článek umístit na Váš web nebo do tištěného časopisu? Bližší informace se dozvíte zde.

Komentáře k článku

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přidejte komentář jako první.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace