Jak se obléci na pohovor (1/2)

Ilustrační snímek

Všichni asi tušíme, že na pracovní pohovor nepůjdeme oblečeni v teplácích (i když právě nad kandidátem oblečeným v teplácích si nedávno posteskl jeden český náborář v diskusi na síti LinkedIn). Tušíme také, že je rozdíl mezi tím, zda se ucházíme o místo v právnické nebo finanční společnosti a internetové firmě či továrně. Situace, kdy bychom mohli přijít příliš slušně oblečeni, však prakticky neexistuje.

Za třicet let praxe HR manažerky i uchazečky o práci jsem nikdy neslyšela, že by si náborář stěžoval na příliš hezky oblečeného kandidáta,“ potvrzuje poradkyně Dana Manciagliová, která pro LinkedIn napsala nedávný článek o oblékání na pracovní pohovory. Upozornila v něm na následující chyby, které vás mohou stát vysněné místo. Začněme u pánů.

Kostkované sako nechte doma

Oblek, který muž oblékne na pracovní pohovor by neměl být výrazně barevný a neměly by na něm být ani žádné výrazné vzory včetně pruhů a kostek. I když to může vypadat nudně, držte se tmavých barev, jako je černá, modrá nebo šedá. Pečlivě dbejte také na výběr kalhot. Rozhodně by to neměly být džíny. Pokud jde o materiál obleku, opět se držte klasiky. Semiš nebo kůže nejsou na místě. A rozhodně si neoblékejte nic, co je vám malé nebo velké.

Žádná obtažená trička

Jakékoli triko či tílko na pohovor nepatří. Pod sako vždy oblékejte košili s límečkem a dlouhým rukávem. Nemusíme snad připomínat, že by vám měl padnout, minimálně by měla jít zapnout u krku. Opět platí žádné výrazné vzory. Při výběru kravaty se vyvarujte jakýchkoli politických či náboženských motivů, sportovních symbolů nebo kreslených postaviček.

Pozor na bílé ponožky

Nikdy nechoďte na pohovor bez ponožek. Dále si dávejte pozor, aby vaše ponožky nebyly příliš nízké. Počítejte s tím, že budou vidět, když se posadíte. Výška ponožky by měla být dostatečná, aby zakryla viditelnou část vaší nohy. Pokud jde o barvy – všechny světlé jsou tabu. Neoblékejte ani ponožky s výraznými vzory nebo nápisy.

Sandály patří na pláž

Pokud jde o výběr bot na pracovní pohovor, ani zde není prostor pro velké experimenty. Jakékoli sportovní boty včetně crocs či žabek jsou nevhodné. Obujte tmavé body s tkaničkami z kůže či podobného materiálu. Lakovky už jsou ale příliš. Pokud jde o šperky, bohatě vám postačí hodinky a snubní prsten.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse

Články v sérii

Aktuální

Jak se obléci na pohovor (1/2)

Aktuální

Jak se obléci na pohovor (2/2)