Platí rovnice nový manažer = nové problémy?

Ilustrační snímek

Když přijde na svou pozici nový manažer, může vzniknout velký problém. Je totiž naprosto nezbytné, aby byl na novou funkci dobře připraven nebo aby mu byl věnován prostor pro dostatečný trénink, ideálně za podpory kouče. Noví manažeři, kteří neuspějí – to je vážný problém, kterému se věnuje i web management-issues.com.

Pokud se objeví více žádostí o přeložení, nebo dokonce výpovědí, od pracovníků určitého týmu nebo oddělení, může to být následek nového vedoucího. Zvlášť pokud je dotyčný ve vedoucí funkci úplně poprvé. Z nějakého důvodu se totiž stále udržuje představa, že ten, kdo exceluje ve své práci, může být automaticky povýšen do manažerské nebo dohledové pozice a bude to dobrá volba. Tak to ale vůbec není.

Statistiky zbrusu nových manažerů jsou bledé

Až 75 % nově jmenovaných manažerů nesplní požadavky, které jsou na ně kladeny. Zabránit tomuto selhání může jen dostatečný trénink. Podle výzkumu provedeného Emerge Leadership Group počet těch, kteří zvládnou přechod na řídící pozici úspěšně, dokonce nedávno ještě klesl na pouhých 16 %.

Další věc, která zatěžuje nové manažery, je to, že jsou nadále odpovědní za práci, kterou dělali předtím. Často se stává, že manažer stráví nemanažerskou prací až 85 % pracovní doby. Když vidíme celý problém z této perspektivy, není divu, že mnoho nových manažerů ve své funkci selže.

Nové požadavky žádají nové schopnosti... a nový trénink

Manažer musí být schopen přetlumočit a vysvětlit vize top managementu svým podřízeným. Musí se stát schopným motivátorem, posluchačem a jít příkladem. Tato velká změna v požadavcích, které jsou na něj s novou pozicí kladeny, si žádá důkladné školení. Je důležité, aby nový manažer získal dobrou představu o tom, co se od něj vlastně očekává a jak toho může dosáhnout.

Svému novému manažerovi by firma měla poskytnout dlouhodobý trénink. Jednodenní nebo jednotýdenní školení zkrátka nestačí.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues