Poptávka po zaměstnancích v ČR výrazně převyšuje nabídku

Ilustrační snímek

Čeští zaměstnavatelé nadále pokračují v optimismu, přestože před sebou mají nejslabší období roku na trhu práce. Nabírat nové zaměstnance bude do konce roku 26 % procent velkých firem. To jsou hlavní zjištění průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro čtvrté čtvrtletí roku 2016, které zveřejnila společnost ManpowerGroup Česká republika.

V rámci průzkumu byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2016 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Manpower má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tato zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná. Podrobnější informace najdete v brožuře s kompletními výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce Q4/2016.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2016 povzbudivé náborové plány. 9 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 2 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2016 hodnotu +7 %.

Během posledního roku se trh práce výrazně změnil ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Čistý index trhu práce pro následující čtvrtletí je jedním z nejsilnějších v historii průzkumu a úplně nejsilnější 4. čtvrtletí, které jsme zaznamenali, protože toto období je z hlediska náborů nejslabší v roce. Poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku, a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek pracovníků. Nejsilnější je tato situace v automobilovém průmyslu, logistických a call centrech. Nedostatek talentů nutí zaměstnavatele využívat nové strategie v hledání, náboru a udržení si lidských zdrojů, což se projevuje zejména v systému odměňování, organizace výroby, alternativních formách úvazků apod. Na druhou stranu některé regiony nadále bojují s vysokou mírou nezaměstnanosti a to je velká výzva nejen pro firmy, ale i pro stát a jednotlivce,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Porovnání organizací podle velikosti

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Zaměstnavatelé velkých společností hlásí nejsilnější náborové plány s Čistým indexem trhu +21 %. Malé podniky předpovídají stabilní náborové plány s Indexem +9 %. Zaměstnavatelé ve středních podnicích a mikro podnicích hlásí Index +6 %.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v osmi z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí předpovídají zaměstnavatelé v odvětví Stavebnictví a Zpracovatelský průmysl s Čistým indexem trhu práce +13 %, Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s 12 % a Finance, pojištění, nemovitosti a služby podnikům s Indexem +11 %. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci také v odvětví Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s Indexem +8 %. Zaměstnavatelé ve dvou odvětvích očekávají pokles počtu pracovních sil, především v odvětví Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, kde má Index hodnotu -7 % a dále v Těžba nerostných surovin -5 %. „Pokles v zemědělství je jednoznačně sezónní záležitost spojená s příchodem zimního období, nicméně v oblasti těžby se jedná o dlouhodobý pesimismus pokračující již 8. kvartál v řadě,“ řekla Jaroslava Rezlerová.

Regionální srovnání v rámci ČR

Manpower-index-trhu-prace-Q4-2016Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové plány s Čistým indexem trhu práce +9 % hlásí zaměstnavatelé v Praze. Na Moravě má Index hodnotu +8 % a v Čechách +4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím Index v Praze posílil o 5 procentních bodů. Na Moravě se snížil o 3 a v Čechách o 1 procentní bod. „Pražský region je jako hlavní centrum ekonomiky s téměř nulovou nezaměstnaností pravidelně nejoptimističtější částí republiky z hlediska náborových aktivit firem. Příjemným překvapením je, že optimismus na Moravě již 3 roky v řadě předčívá situaci v Čechách a snad to dokládá rozvoj tohoto regionu, který v mnoha částech trpí vysokou nezaměstnaností,“ řekla Jaroslava Rezlerová.

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro čtvrté čtvrtletí ukazují, že zaměstnavatelé ve 42 ze 43 zemí očekávají různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Jedině zaměstnavatelé v Brazílii předpovídají pro příští čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Zdá se, že nejistota spojená se zpomalením světové ekonomiky, s referendem o Brexitu a pokračující nestálostí finančních trhů nemá na náborové plány zaměstnavatelů výrazný vliv. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím více než polovina předpovědí očekává různou míru posílení náborového prostředí. Nárůst pracovních sil hlásí zaměstnavatelé ve 23 ze 43 zemí a oblastí, Index zůstává nezměněn v devíti a poklesl v jedenácti. V meziročním srovnání se Index zlepšil v 21 zemích a oblastech, snížil v 15 a v šesti zůstal nezměněn. Nejsilnější Index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan a Spojené státy, nejslabší Brazílie, Belgie, Finsko, Itálie a Švýcarsko.

O průzkumu

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Probíhá již více než 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Je založen na dotazování více než 59 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 43 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Články v sérii

Aktuální

Optimismus na trhu práce pokračuje

Aktuální

Nábor v ČR dále poroste. Tématem číslo jedna je nedostatek lidí

Aktuální

Poptávka po zaměstnancích v ČR výrazně převyšuje nabídku

Aktuální

Chybí technici, obchodníci i řidiči, optimismus v náboru však přetrvává

Aktuální

Firmy nabírají stále více. Nedostatek pracovníků je kritický

Aktuální

Nábor v malých a středních firmách zpomaluje

Aktuální

Velké firmy pokračují v náboru, malé začínají stagnovat