Proces získávání talentů: Vybírejte ty nejlepší co nejdříve

Ilustrační snímek

Strategie v oblasti nabírání talentů vám může pomoci znatelně snížit odchodovost zaměstnanců. Dnes již existují softwarová řešení zaměřená na nábor talentovaných lidí, které vám pomohu identifikovat kompetence pro jednotlivé pozice. A právě identifikace specifických kompetencí je pro úspěch v dané roli klíčová a nezbytná.Dokonce i když se dlouho a namáhavě snažíte nalézt všechny kriticky důležité schopnosti pro danou pozici, některé můžete přehlédnout. Software nikoli.

Další pomoc vám mohou nabídnout společnosti, které se specializují na hodnocení kandidátů. Obvykle totiž disponují daty o tisících oborů a skupinách zaměstnání a pozic, proto zpravidla mohou daleko přesněji odhalit nejdůležitější schopnosti pro určitou roli, tvrdí web business2community.com.

Hodnocení talentovaných uchazečů pomůže i z hlediska pracovního práva

Některé aspekty vašeho procesu náboru by možná někdy zpochybněny z hlediska legálnosti. Hodnocení založené na objektivních datech vás však může náborovým procesem provést bez potíží. Když je váš proces hodnocení dobře navržen a profily jednotlivých pozic jsou vypracovány tak, aby odpovídaly určitým specifikům, máte jistotu, že budete vždy postupovat v souladu se všemi požadavky. A i když v České republice není mnoho pracovněprávních sporů, pokud vaše podnikání přesahuje hranice, může to pro vás být důležitý faktor.

Správné hodnocení celý proces výběru zkracuje

Proces náboru často trvá déle, než by musel. V některých společnostech musí kandidát projít například 5hodinovým procesem, než je vysloven finální verdikt. To je pro kandidáta nepříjemné a navíc to znamená mnohem více práce pro náboráře. Hodnocení založené na schopnostech může být zařazeno kamkoli v náborovém procesu, ale doporučuje se zařadit je hned po podání přihlášky. Tak využijete hodnocení schopností nejlépe: identifikujete jím skvělé kandidáty.

Nechte tým náborářů dělat to, co jim jde nejlépe: mluvit s menším počtem kandidátů, kteří již byli vyhodnoceni jako kandidáti s vysokým potenciálem. Pak bude dostatek času na osobní pohovory a nic nebude uspěcháno.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com