Profesionální životopis: Jak se odlišit od ostatních

Ilustrační snímek

Snažte se, aby byl váš životopis osobitý, ukažte že jste si dali práci a popřemýšleli jste o tom, jak vaše zkušenosti pasují k požadavkům pozice, o kterou máte zájem. Zaměstnavatelé často v životopisech hledají klíčová slova, ale odolejte pokušení prostě jen opsat popis vaší pracovní náplně. Výsledek by mohl působit uměle a tak trochu roboticky. Jak se prezentujete a jaká slova používáte, to je to, co vás může skutečně odlišit od ostatních kandidátů.

Shrňte svou dosavadní kvalifikaci zajímavým způsobem

Dejte tomu, kdo váš životopis bude číst, jasné příklady a ne jen prázdné fráze. Prosté konstatování, že máte X let zkušeností v odvětví Y je příliš nudné a nicneříkající... Přímo proto popište konkrétní oblasti, s nimiž máte zkušenost. To, co dělá dobrý dojem, je rozmanitost. Snažte se, aby se o vás chtěli dozvědět ještě víc a ukažte jim, v čem konkrétně můžete pomoct jejich byznysu.

Úspěchy v minulosti jsou to hlavní, především ty největší

Je-li to možné, zahrňte čísla a výsledky různých měření. Tím se odlišíte a dokážete, že váš úspěch byl skutečný. Nezapomeňte ale přidat bližší komentář, protože každý umí vágně říct, že např. překonal prodejní cíle. Vy ale potřebujete být specifičtí. O kolik to bylo procent? Bylo to díky tomu, že jste se soustředili na pečlivé zjišťování, v jaké situaci jsou vaši zákazníci? Prodávali jste strategicky? Nebo za vaším úspěchem stály vaše skvělé komunikační dovednosti? Napište, díky čemu jste dosáhli lepších výsledků než vaši kolegové.

Dobrovolnictví je plus

Mnoho společností oceňuje, když pracujete pro nějakou komunitu. Vypovídá to totiž o vás to, že zastáváte správné hodnoty a že dokážete pracovat se svými prioritami. Pokud vaše účast byla pravidelná, napište název dané organizace. Během svého dobrovolnictví jste se také mohli naučit nové dovednosti nebo zlepšit některé stávající, zmiňte které.

Profesní školení

Jste členem některé profesní organizace? Je to známka toho, že máte o svůj obor opravdový zájem. Dodatečná školení podtrhují vaši odbornost. Chcete, aby bylo jasné, že se soustavně vzděláváte a že znáte aktuální trendy a dobré praxe vašeho oboru. Zdůrazněte své hlavní silné stránky a vyjmenujte oblasti, o kterých toho víte nejvíce.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com