Technologické firmy chtějí zaměstnávat autisty

Ilustrační snímek

Definice říká, že autismus je vývojové mentální postižení, které se projevuje abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Rozhodně však není pravda, že by lidé trpící poruchou autistického spektra nebyli inteligentní a nemohli se uplatnit v pracovním životě.

Výzkumy posledních let potvrzují, že řada autistů má normální nebo vysokou inteligenci a někdy dosahují i geniality. K přednostem autistů patří vysoká míra soustředění a smysl pro detail, hluboká jednostranná specializace, analytické schopnosti, vytrvalost a loajalita. Zdá se, že si to začínají uvědomovat i přední světové firmy, zejména v technologickém sektoru, které v posledních letech přicházejí s náborovými kampaněmi zaměřenými právě na lidi s poruchami autistického spektra.

Směr udává SAP, Microsoft a Hewlett-Packard

Průkopníkem v této oblasti je německý dodavatel podnikových informačních systémů, společnost SAP. Ta spustila globální program pro zaměstnávání autistů v roce 2013. V Česku začala nabízet práci autistům letos v dubnu ve spolupráci s organizací Apla. Po absolvování školení pod dohledem profesionálního mentora nastupují autisté na pozice testerů softwaru, programátorů a kontrolorů kvality dat.

Microsoft oznámil plán svého projektu pro zaměstnávání autistů již v roce 2012, spustil jej letos na Světový den porozumění autismu – 2. dubna. V pilotním projektu spolupracuje s pracovní agenturou Specialisterne, která se zaměřuje na zaměstnávání autistů. Zatím nabídne deset pozic na plný úvazek v centrále Microsoftu ve městě Redmond ve státě Washington. Na autistech si cení především výrazné schopnosti zapamatovat si informace, detailního uvažování a znalostí matematiky a kódování.

V současné době spouští podobný program i společnost Hewlett-Packard, která chce zaměstnat autisty jako výzkumné pracovníky v Austrálii. Pilotní projekt již běží v Adelaide, kde bylo od ledna přijato již více než 10 autistů. V říjnu bude spuštěn program v Canbeře ve spolupráci s ministerstvem sociálních služeb a Centrem pro výzkum autismu při Latrobe University, které zároveň povede výzkum dospělých autistů a jejich rodin. Většina dosavadních výzkumů se totiž zaměřuje jen na děti. Výběr autistů v Canbeře povede dánská organizace Specialist People Foundation.

-kk-

Zdroj: HR Grapevine - britský portál a časopis věnovaný HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Grapevine