České a slovenské firmy se pochlubí výsledky Training Within Industry

Českým a slovenským firmám se letos na podzim otevírá skvělá příležitost, jak si stále populárnější metodu TWI „osahat“ prostřednictvím těch, kdo už ji implementují. 13. a 14. 10. 2014 proběhne v Praze rozsáhlý workshop zaměřený na využití metod kontinuálního zlepšování včetně TWI. Workshop budou doprovázet praktické ukázky implementace metodiky formou návštěvy v provozu či přímo na místě. Podobný workshop proběhne i 16. 10. ve slovenském Senci.

O své zkušenosti se podělí nejen firmy z výroby (AU Optronics, Denso Manufacturing Czech, Emerson Climate Technologies, Hartmann-Rico, Liplastec, Tower Automotive), ale i ze služeb (Aramark, Komerční banka, Danske Bank, Post Danmark). Například v prezentaci společnosti Emerson Climate Technologies se účastníci dozvědí, za jakých podmínek je metoda TWI efektivní – jak správně celý projekt připravit a jak pozitivně její výsledky mění firemní kulturu. Přesný program workshopů a další informace: www.dmc-cz.com.

Původně americká metoda vyvinutá pro efektivní fungování válečného průmyslu USA za II. světové války se během čtyř let v ČR osvědčila jako efektivní nástroj pro implementaci jakéhokoli způsobu kontinuálního zlepšování. Ať už společnost zavádí štíhlou výrobu, Kaizen či Standard Work, TWI poskytuje vedoucím místo manuálu skutečné dovednosti.

Po II. světové válce byla metoda použita pro obnovu japonského průmyslu. Zásadní bylo její využití jako základu pro Toyota Production System – prvního programu Lean Manufacturing na světě. Poté se TWI vrátila do USA, kde prošla dalším zdokonalováním. Výsledkem je dynamický program praktického tréninku zlepšování základních dovedností vedoucích h a všech, kdo řídí týmy. Trénink probíhá přímo v provozu s okamžitým zaváděním nabytých dovedností.

Do České republiky TWI přinesla společnost DMC management consulting, výhradní partner TWI Institute USA. Pod hlavičkou TWI Institute Czech Republic a prostřednictvím certifikovaných trenérů vyškolených autorem novodobé metodiky, Patrickem Grauppem, zavádí tři moduly metody v českých a slovenských firmách.

Metodiku TWI představí právě Patrick Graupp, spoluautor a Senior Master Trainer její novodobé formy, který říká: „Unikátnost metodiky TWI spočívá zejména v univerzální použitelnosti, kterou zaručuje její koncentrace nejen na procesy, ale na lidi a procesy zároveň. Při popisu své osobní cesty k TWI vždy zdůrazňuji, že to není TWI, kdo mění – VY měníte. Podle mých více než čtyřicetiletých zkušeností s TWI je tento přístup jediný, který zaručuje dlouhodobé výsledky ve snaze o kterýkoliv způsob kontinuálního zlepšování“.

Ve více než dvou desítkách firem v ČR a SR v polovině roku 2014 pracuje již více než tisícovka vedoucích vyškolených metodikou TWI. A na výsledcích je to znát. Zkrácení času na zaškolování o 30 % či o 45 % méně prostojů – takové hodnoty mluví samy za sebe. U TWI je návratnost investice do nastavení projektu, školení a následného koučinku jasně měřitelná. Existují společnosti, kde se investice do implementace vrátila během 3 měsíců.

„Pokud se ptáme, s jakými problémy bojují ve výrobě či službách, vždy se objeví alespoň jedna z následujících věcí: produktivita, kvalita, nastavení a dodržování standardů, zaškolování, disciplína, bezpečnost, efektivita či manažerské dovednosti vedoucích,“ říká Markéta Šimáková, partnerka DMC a trenérka TWI, a dodává: „Na každý tento problém má TWI nástroj – modul Job Instruction pro nastavení standardů a rychlejší zaškolování, Job Relations pro řešení problémů a Job Methods pro kontinuální zlepšování. Každý modul sám o sobě přináší zlepšení. Nastavení implementace provádíme individuálně podle potřeb a cílů klienta.“

Link na pozvánku: www.twi-institute.cz

DMC management consultingTWI Institute Czech Republic