Co říká byznys kouč o byznys koučinku

Ilustrační snímek

Peter Boolkah pracoval se stovkami úspěšných společností po celém světě. Je první evropským koučem, který se stal členem síně slávy organizace ActionCOACH, která se zabývá tréninkem byznys koučů. K současnému datu vyhrál 57 ActionCOACH ocenění a příležitostně také o koučinku přednáší. Je tedy odborníkem na slovo vzatým. O své názory se podělil ve článku pro web trainingzone.co.uk.

Moc je dnes založena na znalostech

Peter Boolkah říká, že před 30 lety byla situace zcela odlišná především v tom, že všechna odvětví byla značně statická a trhy se nijak zvlášť neměnily. To dnes už není pravda, protože dnes je konkurence obrovská a trhy jsou globalizované. Asi před 10 lety skončil industriální věk a přišla éra věku digitálního. A protože mnoho firem ví, že by se v reakci na tuto změnu měly změnit, roste prudce poptávka po byznys koučinku.

Kvalita a cena byznys koučinku

Kvalita služeb poskytovaných byznys kouči je značně různorodá, protože toto odvětví zatím není regulováno. Firmy by si měly svého poradce řádně prověřit – měly by si ověřit, jakých výsledků byznys kouč dosáhl. Věnuje se jejich kouč svému rozvoji a navštěvuje pravidelně konference? Tyto otázky jsou důležité. Peter Boolkah sám do svého rozvoje investuje 100 000 liber ročně, protože jen tak udrží tempo s předními mysliteli v oblasti byznys koučinku. Když už je řeč o penězích, někteří byznys kouči si účtují přehnaně malé poplatky. Tak malé, že za ně prostě nemohou poskytnout žádnou hodnotu, která by majiteli firmy skutečně pomohla. A kde si máte svého kouče prověřit? LinkedIn je na to velmi dobrý.

Jaké strategie fungují

Peter Boolkah tvrdí, že firmě zabere zhruba 5 let, než se řádně restrukturalizuje. Žádná zkratka neexistuje, protože v tomto případě platí, že každá zkratka vede k neúspěchu. Byznys kouč musí svého klienta také vzdělávat, musí ho směrovat správným směrem a poskytnout mu vhodné tréninkové materiály. V blízké budoucnosti Peter Boolkah předpovídá úbytek v odvětví konzultantských služeb a ještě prudší nárůst v koučinku. Podle něj totiž trh potřebuje lidi, kteří firmám a jejich majitelům umožní stát se soběstačnými.

-jk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone