Microsoft a Skype se stěhují do "nového světa práce"

Symbolické otevření světa práce odkudkoli přestřižením kabelu. Na fotografii Biljana Weber a Tomáš Vocetka

Česká pobočka společnosti Microsoft a její pražská vývojová divize Skype se stěhují do nové kanceláře uzpůsobené pro svět práce odkudkoli. Více než 500 pracovníků obsadí téměř pět pater budovy Delta v areálu BB Centra na Budějovické. Přestože vzdálenost, kterou firma v rámci stěhování překoná, není velká, z hlediska stylu práce a pojetí kanceláří jde o zásadní změnu.

Symbolické otevření světa práce odkudkoli proběhlo v pondělí 5. říijna 2015 formou přestřižení kabelu, který společnost dříve poutal k jednomu pracovnímu místu. Kabel společně přestřihli generální ředitelka Microsoft Česká republika Biljana Weber a ředitel Skype Česká republika Tomáš Vocetka.

„Moderní technologie umožňují pracovat, sdílet a komunikovat odkudkoli, což zcela mění smysl kanceláří. Vytvořili jsme moderní a inspirativní místo, které je výjimečné účelným a inovativním pojetím prostoru a odpovídá stylu práce v digitálním věku,“ uvedla Biljana Weber, generální ředitelka Microsoft Česká republika.

Český Skype se v uplynulých třech letech rozrostl ze 40 na více než 250 zaměstnanců, vesměs vysoce kvalifikovaných softwarových inženýrů z 29 zemí světa. To z nás činí největší vývojářskou pobočku Skype v Evropě. Velmi proto vítáme otevření nové kanceláře. Naše prostory plně odpovídají nejmodernějším standardům práce vývojových techniků a umožní nám ještě lépe komunikovat napříč týmy po celém světě, což je pro naši práci zcela zásadní,“ říká Tomáš Vocetka, ředitel Skype Česká republika.

Co-workingové prostory spojují čtyři patra

Pohled na propojené huby, které jsou hlavním spojovacím prvkem nové kanceláře.

Při navrhování podoby kanceláří bylo pro Microsoft důležité efektivní propojení designu a funkčnosti. Spojovacím prvkem 4 pracovních pater jsou tzv. huby, co-workingové prostory určené pro setkávání, spolupráci, týmové aktivity i odpočinek. Každý hub má jiné téma, které vybírali sami zaměstnanci, a liší se designovými i funkčními prvky. Huby jsou propojené otevřeným schodištěm, které usnadňuje komunikaci a sdílení mezi týmy. Na huby navazují variabilní pracovní prostory určené pro různé druhy individuální činnosti, práci v týmech, schůzky i neplánovaná setkání.

Kancelář se dnes stává především místem pro setkávání, spolupráci a společnou tvorbu. Musí současně nabídnout i různorodé prostory pro individuální práci a soustředění. Každý potřebuje jiné prostředí pro maximální produktivitu, které se mění podle typu činnosti, kterou děláme. „Pokud si lidé mohou sami určit, jak pracují, snadněji propojí osobní a pracovní život, jsou motivovanější, kreativnější a podají i vyšší výkon,“ doplňuje Biljana Weber.

Přízemí a část 8. patra tvoří zákaznická zóna, jejíž součástí je konferenční sál se 150 místy, přilehlá galerie s různorodými prostory pro formální i neformální setkávání, jakož i ukázky aplikace nejmodernějších technologií. Příkladem je obývací pokoj vybavený interaktivními domácími technologiemi a aplikacemi pro zábavu i práci.

Návrh interiéru připravilo designové studio S.H.S architekti s.r.o. a firemní prostředí měli možnost ovlivňovat i sami zaměstnanci.

Více o koncepci práce odkudkoli najdete zde: www.microsoft.cz/odkudkoli

Nová adresa Microsoftu: Vyskočilova 1561/ 4a, Praha 4, 140 00