Studie: Investice do HR technologií znovu rostou

Ilustrační snímek

Firmy po celém světě plánují zvyšování investic do HR technologií, především do řešení talent managementu, HR portálů, SaaS systémů a mobilních aplikací. Vyplývá to z letošního 17. ročníku pravidelného výzkumu společnosti Towers Watson s názvem HR Service Delivery and Technology Survey 2014, kterého se zúčastnilo 1048 firem ze 45 zemí světa. Dvě třetiny respondentů zastupovaly velké firmy s více než 5 tisíci zaměstnanci. Ukázalo se také, že přibližně třetina firem plánuje změnu své celkové struktury řízení lidských zdrojů za účelem zvýšení její efektivity a kvality.

Zvýšení investic do HR technologií ve srovnání s minulým rokem plánuje 33 % firem, 23 % z nich dokonce o 20 %. Pouze 15 % oslovených firem počítá s nižšími investicemi. Roste zájem o chytré investování do technologií, které budou moci růst a dále se rozvíjet s firmou. Investice se začínají cíleně rozdělovat mezi základní HR systémy, jako jsou například mzdy, a technologie nové generace, mezi něž patří sběr a analýza HR dat nebo integrované systémy talent managementu.

Více mobilních technologií a změn v HR procesech

Mobilní technologie pro provádění HR transakcí používá 46 % respondentů, což je oproti loňsku nárůst o 36 %. je zde ale ještě velký prostor pro růst, protože pro většinu HR transakcí používá mobilní technologie zatím jen 10 % firem. 60 % firem používá HR portál a dalších 20 % jej právě vyvíjí.

Stejně jako vloni uvedla i letos většina firem jako svou nejdůležitější HR iniciativu zefektivnění firemních procesů. 55 % firem zefektivnilo v posledních 18 měsících své HR procesy a 49 % dosáhlo zlepšení v oblasti schopností liniových manažerů řídit lidi. 36 % zavedlo samoobslužná zařízení pro manažery a zaměstnance a 31 % se znovu zaměřilo na role svých HR business partnerů.

Studii si můžete stáhnout na této stránce: HR Service Delivery and Technology Survey 2014

-kk-

Zdroj: Towers Watson - globální poradenská společnost poskytující služby v oblasti lidského kapitálu a finančního řízení firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Towers Watson

Články v sérii

Aktuální

Studie: Firmy posilují investice do HR technologií

Aktuální

Studie: Lidské zdroje jdou cestou sdílených služeb a nových technologií

Aktuální

Studie: Investice do HR technologií znovu rostou