První stát USA zakáže zaměstnavatelům požadovat hesla k profilům zaměstnanců na Facebooku

Maryland jako první stát USA schválil zákon, který zakazuje zaměstnavatelům vyžadovat po zaměstnancích a uchazečích o zaměstnání přístup k jejich profilům na Facebooku a dalších sociálních sítích. Zákon ještě musí podepsat guvernér Martin O'Malley. Zaměstnanci a uchazeči pak získají právo odmítnout žádosti zaměstnavatele o svá přihlašovací jména a hesla. Zaměstnavatelé nebudou moci odmítnout uchazeče o zaměstnání nebo potrestat stávající zaměstnance, kteří odmítnou.

Ilustrační snímek

Marylandští zákonodárci reagují tímto zákonem na rostoucí objem případů, kdy zejména veřejné a státní instituce požadují po uchazečích o práci přístupy k jejich profilům, aby je mohly lépe prověřit. Podobný zákon se v USA řeší již i na federální úrovni. Dva federální senátoři se obrátili na ministerstvo spravedlnosti a Komisi pro rovné pracovní příležitosti (EEOC) s žádostí o přezkoumání, zda tento „nový znepokojivý trend“ neporušuje stávající legislativu a jak se k němu postavit.

Facebook již ústy své ředitelky pro ochranu soukromí Erin Eganové vyzval uživatele, aby zaměstnavatelům přístupové údaje ke svým profilům nesdělovali. Zaměstnavatelé podle ní nemají právo přístup vyžadovat, jelikož to není v souladu s podmínkami využívání služby.

-kk-

Zdroj: Computerworld.com - novinky ze světa IT
Zobrazit přehled článků ze zdroje Computerworld.com