Doporučování nových zaměstnanců: Chce to větší pružnost

Ilustrační snímek

Society for Human Resource Management (SHRM) vydala v minulém roce doporučení, jak mají firmy organizovat programy pro doporučování nových zaměstnanců. Zdá se však, že zahrnují běžnou praxi, která se již dlouho uplatňuje napříč firmami a odvětvími, a v tuto chvíli jsou již zastaralá. Proč by například nové zaměstnance měli doporučovat jen stávající zaměstnanci?

Tuto otázku vznesl zajímavý článek na serveru ERE.net. Autorka Mary Grace Hennessyová ze společnosti SmashFly Technologies v něm píše, že je třeba hledat další příležitosti, jak využít více zdrojů pro doporučování nových zaměstnanců. Firmy, které pracují s doporučeními i z akademické sféry, od svých obchodních partnerů či zákazníků, přijímají více nováčků na doporučení než ty, které využívají pouze doporučení svých stávajících zaměstnanců. A jak známo, zaměstnanci přijatí na doporučení bývají ti nejlepší. Radí zkusit přepsat dosavadní pravidla takto:

Staré pravidlo: Doporučovat nové zaměstnance by měli mít právo všichni stávající zaměstnanci firmy do úrovně viceprezidentů s výjimkou pracovníků HR a manažerů odpovědných za přijetí konkrétního zaměstnance.“

Nové pravidlo: „Doporučovat nové talenty by měli mít právo a všichni zaměstnanci firmy, zástupci akademické sféry, partneři, externí zaměstnanci, zákazníci a příznivci firmy. Vy byste je k tomu měli aktivně vybízet. Pouze stávající zaměstnanci firmy do úrovně viceprezidentů s výjimkou pracovníků HR a přímých nadřízených nebudou mít právo na odměnu za svá doporučení.“

Dále by se mělo upustit od pravidla zastavit možnost doporučování, jakmile je pracovní místo veřejně inzerováno. Naopak by však mělo být zachováno pravidlo, které říká, že první kontakt potenciálního nového zaměstnance se zaměstnavatelem musí zprostředkovat ten, kdo bude nadále označován jako poskytovatel reference a bude mít případný nárok na odměnu. Pro získání odměny za doporučení však již nemělo být třeba odevzdávat doporučení na zvláštním formuláři spolu s životopisem a žádostí dotyčného potenciálního zaměstnance o zařazení do výběrového řízení.

Stačí, když firmy budou trochu pružnější a otevřou si cestu k angažovanějším pracovníkům a kvalitnějším doporučením. Neomezujte se zbytečně zastaralými procesy a technologiemi. Kdo všechno může doporučit zaměstnance vám?

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net