Naučte manažery lépe spolupracovat při náboru

Ilustrační snímek

Proč nábor trvá tak dlouho a proč nejsou vybíráni ti nejvhodnější lidé na jednotlivé pozice? Zeptáte-li se náborářů na tuto otázku, často ukáží prstem na nespolupracující manažery. Stěžují si, že jim manažeři neposkytují zpětnou vazbu a nedodávají potřebné materiály k náboru nových členů svých týmů. Dalším typickým předmětem stížností je nedostatečná komunikace manažerů s kandidáty, které jim náboráři předvybrali.

Jak ale asi správně tušíte, stížnosti v tomto případě nic nevyřeší. Je na vás, abyste se naučili manažery lépe motivovat ke spolupráci. Několik praktických doporučení jak na to zveřejnil server theundercoverrecruiter.com.

1. Mluvte jazykem manažerů

Manažeři vám musejí rozumět, mají-li s vámi pracovat a pomáhat vám. Jejich hlavním cílem je rychle najít odpovídající talent. Nepotřebují slyšet všechny ty anglicismy, jimiž v popisujete postup své práce.

2. Učte je

Jakmile dokážete motivovat manažery k větší spolupráci, máte ideální příležitost využít také jejich motivaci naučit se, jak vám správně pomáhat. Učte je tedy, jak mohou zapojit své sítě kontaktů, jak vést pohovor, jak „prodat“ firmu a svůj tým apod.

3. Zapojte je

Více zapojte manažery do strategie vyhledávání zaměstnanců, vedení pohovorů a vybírání nejvhodnějších kandidátů. Měli byste mít jednu společnou strategii, nikoli dvě odlišné.

4. Odměňujte je

Jestliže se vám podaří motivovat manažery pro spolupráci s vámi, vyškolit je a zapojit do společné strategie, je třeba jejich motivaci udržet. K tomu vám pomůže odměňování. Přečtěte si několik konkrétních tipů:

  • Veřejně chvalte výborná rozhodnutí o náboru nových zaměstnanců.

  • Zapojte účast na náboru nových členů týmu do hodnocení výkonnosti manažerů.

  • Sdílejte příběhy úspěšných manažerů při náboru nových zaměstnanců.

  • Přijmete-li zaměstnance, kterého původně doporučil váš manažer, zveřejněte zdroj původní reference.

  • Připomínejte zásluhy manažerů na náboru konkrétních zaměstnanců, kteří jsou povyšováni.

  • Pište doporučení výborně spolupracujícím manažerům na LinkedInu.

-kk-

Zdroj: The Undercover Recruiter - populární britský blog věnovaný náboru a rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Undercover Recruiter