Dave Ulrich chce měřit vůdcovský kapitál firem

Ilustrační snímek

Leadership ve firmách by měl být měřen obdobně, jako se dnes měří jejich úvěrový rating, aby měl jasnou vypovídající hodnotu pro investory. Uvedla to jedna z nejvlivnějších osobností v oblasti řízení lidských zdrojů – autor konceptu HR business partnerství, konzultant a profesor americké University of Michigan – Dave Ulrich pro server HR Magazine. Na měřítku, které nazývá „Leadership Capital index“ již pracuje a chystá se je představit na podzim příštího roku.

Index vůdcovského kapitálu firmy bude posuzovat pět osobnostních charakteristik a pět systémů řízení leadershipu. „Dělali jsme průzkumy mezi investory a ukázalo se, že asi 30 % jejich rozhodování se týká leadeshipu, ale nevědí, jak se v tomto směru mají rozhodovat,“ uvedl Ulrich na stránkách HR Magazine. Nyní podle něho nastává doba, kdy je možné propojit znalosti investorů se znalostmi o leadershipu a vytvořit nový indikátor rizikovosti investice do firmy, který bude na úrovni posuzování financí, udržitelnosti a úvěrových ratingů.

Manažeři musí nést odpovědnost

Mezi hlavní problémy leadershipu podle Ulricha patří přílišné soustředění na osobnostní charakteristiky, jako je autenticita, charisma a podobně, na úkor výsledků používání těchto vlastností v praxi. Také se příliš soustředíme na jednotlivé lídry na úkor leadershipu jako systému. To má index vůdcovského kapitálu změnit. Má napomoci především k tomu, aby manažeři nesli odpovědnost za vedení firem.

Více o pohledu Dava Ulricha na leadership si můžete přečíst v jeho loňské knize s názvem Leadership Sustainability: Seven Disciplines to Achieve the Changes Great Leaders Know They Must Make. O leadershipu v souvislosti s budoucím vývojem HR hovořil také na nedávné konferenci s názvem The Art of HR, kterou uspořádala Cotrugli Business School v Chorvatsku. Prezentace Dava Ulricha z této konference je k dispozici online zde.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine

Články v sérii

Aktuální

Dave Ulrich chce měřit vůdcovský kapitál firem

Aktuální

Dave Ulrich: Jak měřit vůdcovský kapitál firem

Aktuální

Dave Ulrich: Jak měřit tržní hodnotu leadershipu