Dave Ulrich: Jak vyvrátit stereotypy o HR

Ilustrační snímek

HR je zbytečné. Propusťme celé oddělení HR a nic se nestane. Typickým pracovníkem HR je obtloustlá žena ve středním věku, která má ráda drby. Na tyto a další stereotypy v hodnocení personalistů upozornil HR guru Dave Ulrich v nedávném článku pro server Human Capital Magazine. Považuje je za zastaralé předsudky, které je třeba nahradit realističtějším pohledem.

Proč je HR vnímáno negativně?

Prvním problémem negativního vnímání HR ve firmách je podle Ulricha posuzování současnosti na základě minulosti. Lidské zdroje byly původně jen administrativní funkcí, která spravovala nábor a výplaty mezd. To už však dnes dávno neplatí. Druhým problémem je posuzování všech pracovníků HR na základě výrazné menšiny těch, kteří se nechtějí zlepšovat ve své práci.

Domnívám se také, že mnozí kritici HR měli v minulosti nějakou špatnou osobní zkušenost. Mohli být opomenuti při povýšení, mohli dostat špatné hodnocení výkonnosti nebo nebyli zaplaceni tak, jak s mysleli, že si zaslouží. Zatracování celé profese na základě jedné osobní zkušenosti je jako posuzování Spojených států na základě jednoho dne v New Yorku,“ vysvětluje Dave Ulrich.

Jak se může HR posunout dál a být vnímáno lépe?

Dave Ulrich radí začít u byznysu firmy. Jen pokud budou aktivity HR začínat u obchodních požadavků firmy, mohou přinášet obchodní výsledky. Inovujte! HR procesy týkající se náboru, vzdělávání, odměňování i nikým příliš oblíbeného hodnocení výkonnosti je třeba přizpůsobit aktuální obchodní strategii firmy a celkovému kontextu jejího podnikání. Zaměřte se na budování firemní kultury, která bude stát na leadershipu a odrážet externí značku firmy.

A rada na závěr: Nestěžujte si na minulost či současnost, raději předvídejte a vytvářejte lepší budoucnost.

-kk-

Zdroj: Human Capital Magazine - australský server pro vedoucí pracovníky v oblasti řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Capital Magazine