Krize pracovní síly v roce 2030

Do roku 2030 překročí počet pracovních míst v největších světových ekonomikách počet dospělých lidí, kteří by na nich mohli pracovat. S tímto překvapivým zjištěním vystoupil německý HR expert Rainer Strack, ředitel poradenské společnosti Boston Consulting Group, na konferenci TED@BCG Berlin v říjnu letošního roku. Nabídl nejen data, která tento předpoklad potvrzují, ale i doporučení, jak se k této „krizi pracovní síly“ postavit.

Ilustrační snímek

Jeho TED talk s názvem The workforce crisis of 2030 - and how to start solving it now je jedním z mála vystoupení v rámci akcí TED, které se týkají výlučně lidských zdrojů. Rainer Strack v něm navazuje na výsledky studií The Global Workforce Crisis, Decoding Global Talent a Creating People Advantage, které již dříve publikoval se svými kolegy. Video se záznamem tohoto vystoupení bylo zveřejněno teprve 3. prosince. Přesto je již zhlédlo 400 tisíc lidí.

2030: Málo lidí, málo dovedností

Zatímco v roce 2020 bude ještě v některých předních ekonomikách (např. Francie, Itálie, USA) více uchazečů o práci než pracovních míst, do roku 2030 dojde v dramatické změně. Situace se obrátí ve většině největších ekonomik včetně Číny, Brazílie a Ruska. Řadu běžných pracovních míst nahradí technika, a to nejen ve výrobě. Vedle toho zde bude i výrazný problém s nedostatkem vysoce kvalifikovaných lidí a částečným přebytkem méně kvalifikovaných. To už je dnes velká výzva pro firmy i vlády, aby se více zaměřily na vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Jak tuto situaci řešit? Jednou z možností je mobilita pracovní síly. Především mladí lidé do 30 let dnes mají zájem pracovat v zahraničí, mobilní je však dosud jen část světa. Nejméně zájemců o práci v zahraničí je v Rusku, Německu a USA.

Co můžeme dělat?

Každá firma, ale také každá země, potřebuje strategii pro řízení svých lidí a musí ji začít uskutečňovat okamžitě,“ shrnuje Rainer Strack. Tato „people strategy“ by měla sestávat ze čtyř částí:

  1. Plán, jak předvídat nabídku a poptávku v případě různých pracovních míst a dovedností. Plánování pracovní síly přitom bude důležitější než finanční plánování.

  2. Plán, jak přilákat skvělé lidi – zástupce generace Y, ženy, ale i důchodce.

  3. Plán, jak tyto lidi vzdělávat a zvyšovat jejich kvalifikaci.

  4. Plán, jak si udržet ty nejlepší lidi neboli budovat kulturu založenou na uznání a kvalitních vzájemných vztazích.

Více TED talks, o kterých jsme psali, pod štítkem TED talks v naší manažerské rubrice.

 -kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com