25 důvodů špatného měření v HR

Vytisknout

Jak to, že se HR stále často nedostává potřebné pozornosti nejvyššího vedení, když náklady spojené se zaměstnanci představují pro firmy nejvyšší variabilní náklady? Může za to neschopnost HR efektivně pracovat s měřením. Na základě svých třicetiletých zkušeností to alespoň tvrdí světově uznávaný poradce v oblasti řízení lidských zdrojů a současný profesor managementu na San Francisco State University John Sullivan.

Pro server ere.net popsal Sullivan 25 nejčastějších chyb personalistů při měření efektivity jejich programů. Rozdělil je do 5 kategorií:

1. Faktory, které podrývají přesvědčivost měření - neprovázanost s obchodními cíli, tržbami a odměnami, chybějící výzva k akci, neschopnost hledět do budoucnosti.

2. Chyby ve výběru měřicích nástrojů - vytváření měřítek pouze v oddělení HR nebo pomocí hlasování zaměstnanců, příliš mnoho měřítek, pouze taktická měřítka bez měření kvality, chybějící vysvětlení „proč?“, příliš složitá měřítka, kopírování měřítek z jiných měření, stoprocentní spoléhání na dodané balíčky měřítek.

3. Chyby v reportování a prezentaci měření - neprovázanost s finančními reporty, chybějící zdůraznění potřebných změn, chybějící srovnání ukazatelů, nepřehledné zobrazení s příliš mnoho detaily, nedůvěryhodná data bez vysvětlení, překládání dlouhodobě neměnných výsledků.

4. Chyby spojené s budoucím rozhodováním - předkládání výsledků, které nedokáží podpořit lepší budoucí rozhodování, výzva k nesprávné akci.

5. Chyby spojené se sběrem dat a výpočtem měřítek - neschopnost pracovat se vzorky a určovat prioritní měřítka, ignorace vnějších dat (z databáze jiných jednotek než HR).

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net
Chcete tento článek umístit na Váš web nebo do tištěného časopisu? Bližší informace se dozvíte zde.

Komentáře k článku

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přidejte komentář jako první.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace