„Bible talent managementu“ vyšla v češtině a pokřtí ji sám autor

David Meier, autor knihy Toyota Talent

Toyota Talent patří do série knih popisujících nástroje, které ve svém úspěšném výrobním systému používá Toyota. Český překlad vyšel díky spolupráci DMC management consulting a nakladatelství Grada. Její spoluautor, David Meier, povede 3. 11. v Praze Toyota Talent Workshop, kde ji blíže představí.

DMC management consultingTWI Institute Czech Republic

David Meier má za sebou více než desetileté působení právě v Toyotě. V současné době je konzultantem a spolumajitelem společnosti Lean Associates, Inc. Spolu s Jeffreym Likerem napsal knihu Toyota Talent, která podrobně popisuje systém rozvoje lidí v Toyotě. Autoři předkládají konkrétní nástroje, jak identifikovat rozvojové potřeby, vytvářet tréninkové plány, porozumět různým typům práce a rozebrat je do „učitelných“ segmentů, nastavit behaviorální očekávání prostřednictvím správného uspořádání pracoviště, rozpoznat a rozvíjet potenciální trenéry mezi zaměstnanci, efektivně vzdělávat nevýrobní zaměstnance a rozvíjet interní Lean experty. Jako základ pro systematickou práci v těchto oblastech používá Toyota modul Job Instruction (pracovní instrukce) metodiky Training Within Industry.

V Toyotě se talenty rozvíjí prostřednictvím učení, praktikování, koučování a opakování. Jednou z nejsložitějších věcí je učit věci, které jsou proměnlivé – jako kritické myšlení nebo rozhodování. Pokud na otázku ‚Jak toto děláš?‘ odpovídáme ‚To záleží...‘, je učení procesu k úspěšnému výstupu mnohem méně jasné a přímočaré. Mnoho lidí v komplexních a proměnlivých pracovních situacích věří, že není možné práci rozložit na komponenty a analyzovat je tak, aby se je mohli naučit ostatní. Mylně se domnívají, že taková práce je ‚více umění než věda‘, a tak učení záleží spíše na vrozených schopnostech. Poté, co se něco naučíme, ‚zapomínáme‘, co umíme a jak jsme se to naučili. Díky použití metodiky Job Instruction k analýze pracovních procesů můžeme znovuobjevovat ‚zapomenuté‘ aspekty práce a být schopni předávat své znalosti dále,“ osvětluje přístup Toyoty David Meier.

Proč právě Toyota Talent?

Od roku 2010, kdy jsme jako globální partner amerického TWI Insitute začali v českých a slovenských firmách implementovat metodiku TWI (Training Within Industry), pozorujeme velké změny v potřebách rozvoje zaměstnanců. Zvyšování výkonu firem je dnes přímo závislé na jejich schopnosti neustále zlepšovat. A zlepšování není možné bez lidí. Úspěch a udržitelnost lean aktivit našich klientů stojí a padá se zapojením zaměstnanců,“ říká Markéta Šimáková, partnerka společnosti DMC management consulting, a dodává: „Knihu Toyota Talent považujeme v této oblasti za ‚bibli‘, a proto jsme se rozhodli zpřístupnit ji i českým a slovenským čtenářům.

Toyota Talent Workshop s Davidem Meierem

Moc nás těší, že David Meier byl ochoten přijet do Prahy, aby svou knihu osobně představil. Je vidět, že mu velmi záleží na tom, aby to, co v knize popisuje, bylo náležitě pochopeno“, říká Markéta Šimáková, která ke knize napsala českou předmluvu.

Meierův Toyota Talent Workshop 3. 11. v pražském Kaunickém paláci bude spojen s oficiálním křtem knihy. Meierovy zkušenosti z Toyoty doplní i zástupci českých společností, které již mají zkušenost s implementací lean nástrojů prostřednictvím TWI (např. Robert Bosch, s.r.o. nebo Silon, s.r.o.). Toyota Talent Workshop je určen především generálním a výrobním ředitelům, strategickému HR a lean šampiónům.

Generálním partnerem akce je společnost Aramark, která poskytne tematické občerstvení v japonském duchu. Akci díky její odbornosti a přínosu podporuje například Sdružení automobilového průmyslu. David Meier vystoupí i na konferenci World Leaders‘ Laboratory, kterou 2. 11. organizuje People Management Forum. Více informací o obou akcích najdete na www.dmc-cz.com/ttw.