Dave Ulrich vydává novou knihu - HR zvenku dovnitř

Ilustrační snímek

Jedna z nejvlivnějších osobností v oblasti řízení lidských zdrojů – autor konceptu HR business partnerství, konzultant a profesor americké University of Michigan Dave Ulrich – právě vydal novou knihu. Publikace s názvem HR from the Outside In: Six Competencies for the Future of Human Resources přináší odpovědi na tři základní otázky HR profesionálů a oddělení:

  1. Čím mají HR profesionálové být a co mají vědět a dělat, aby byli vnímáni jako osobně efektivní?

  2. Čím mají HR profesionálové být a co mají vědět a dělat, aby zlepšovali obchodní výsledky svých společností?

  3. Na co se mají soustředit HR oddělení, aby zlepšila obchodní výkonnost svých firem?

V rozhovoru pro server Forbes.com mluvil Dave Ulrich o nejčastějších problémech současného HR, nejdůležitějších HR kompetencích a budoucnosti HR.

HR profesionálové by podle něho měli být "architekty talentu, kultury a leadershipu" ve firmách. Znamená to především pomáhat liniovým manažerům. Po 25 letech studia HR kompetencí a sesbírání dat od více než 60 tisíc HR profesionálů a liniových manažerů z celého světa Ulrich konstatuje, že HR profesionálové jsou osobně důvěryhodnější, jsou-li "důvěryhodnými aktivisty" budujícími vztahy s firemními lídry a hledají způsoby, jak zajistit své organizaci ještě větší úspěchy. Obchodní výkonnost svých firem dokáží zvyšovat, když jsou HR inovátory a integrátory, když budují dovednosti a podporují nové technologie.

Kniha HR from the Outside In (HR zvenku dovnitř) nese svůj název proto, že HR se má na sebe naučit dívat zvenku. Tradiční strategické HR pracuje se strategií jako se zrcadlem, které odráží, na co by se HR mělo soustředit. Dnes je však třeba, aby strategie byla oknem, jehož prostřednictvím se díváme na okolní svět. Oblast zájmu HR se tak přesouvá z vnitřku firmy (zaměstnavatel první volby) do vnějšího světa firmy (zaměstnavatel první volby zaměstnanců, které by si vybrali zákazníci).

Kniha

ULRICH, D. a kolektiv: HR from the Outside In: Six Competencies for the Future of Human Resources, New York: McGraw-Hill, 2012. 272 s.

ULRICH, D. a kolektiv: Nová éra řízení lidských zdrojů – ze servisu partnerem. Šest kompetencí pro HR budoucnosti.Praha: Grada, 2014. 304 s.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com

Články v sérii

Aktuální

Ulrich: Human Resource Champions (kniha, Harvard Business Press, 1996)

Aktuální

Dave Ulrich vydává novou knihu - HR zvenku dovnitř

Aktuální

Nová kniha Dava Ulricha - Global HR Competencies

Aktuální

Dave Ulrich tentokrát o leadershipu