E-learning může být velice efektivní, říká Donald H. Taylor

Brit Donald H. Taylor, odborník na Learning & Development, který 20. října vystoupí v Praze na Training & Development Forum, se v rozhovoru pro top vision zaměřil na e-learning i nové trendy v této oblasti.

Donald H. Taylor je předsedou v The Learning and Performance Institutu, který se zaměřuje na profesionální vzdělávání. Sám Donald se snaží vyvíjet nové metody v tomto oboru, aby se práce Institutu ještě více zefektivnila. V roce 1986 vystudoval Univerzitu v Oxfordu.

Jaké jsou podle vás tři největší mýty v rozvoji a vzdělávání? 

Jedním z největších mýtu je podle mého názoru to, že lidé se primárně zajímají o školení. To není pravda, zajímá je totiž hlavně výsledek toho školení, nikoliv o jeho průběh. Veřejnost se také mylně domnívá, že technologie za nás vyřeší všechny naše problémy. Bez správného pochopení problému nám je ale veškerá technologie k ničemu.      

Vidíte v blízké budoucnosti nějaký nový trend?

Krátkodobě, dejme tomu v období dvou let, vidím výrazný trend, který směřuje ke skutečně přizpůsobivému obsahu, který umožňuje opravdu individuální výuku. Ta bude vyhovovat potřebám a způsobu učení jednotlivce. Dlouhodobě pak vidím jasnou změnu role oddělení L&D z běžného dodavatele obsahu na partnera nebo konzultanta pro vyšší výkonnost.  

Myslíte si, že moderní technologie v L&D jsou účinné při rozvíjení soft skills? Jak je můžeme využít, abychom dosáhli výsledků?

Rozhodně! V některých případech se to daří dokonce velice účinně. Viděl jsem několik manažerských kurzů, které využívaly on-line komunity. Mohou být velice efektivní v případě, kdy se skupina navzájem pozná on-line a společně se dále posunuje pomocí týdenních úloh. Každý jednotlivec pracuje ve svém vlastním tempu, často s úlohami na základě vlastní pracovní náplně, a jednou týdně se setkávají, aby společně probrali postup.

Je e-learning zabijákem? V České republice se e-learning používá primárně a pouze pro povinná školení (v jiných případech byla účinnost velmi nízká). Myslíte si, že je použitelný a efektivní také na učení soft skills?

Špatné e-learningové kurzy jsou vražedné. Ale tak také dopadají špatné prezenční kurzy. E-learning může být efektivně použit také na soft skills, klíčem je zajistit správně naplánovaný obsah. Třeba přístup Action Mapping od paní Cathy Mooreové je výborný a obrací běžný nudný e-learningový přístup vzhůru nohama.

Na co se mohou vaši posluchači těšit na akci Training & Development Forum?

Nehledám „posluchače“, hledám „účastníky“, kteří se nebudou bát otevřené diskuze! Budu tvořit obraz budoucího učení a vývoje, který je velmi odlišný od toho současného. Těším se na reakce lidí a jejich nápady ohledně toho, jak se na tuto velmi odlišnou budoucnost můžeme připravit.

 

Již 7. ročník Training & Development Fora se koná 20. října v Orea Hotel Pyramida v Praze.

ZAREGISTRUJTE SE VČAS