Hootsuite: Pouze benefity talenty neudrží

Společnost Hootsuite byla založena v roce 2008, kdy kanadský programátor Ryan Holmes spustil stejnojmenný nástroj pro správu sociálních sítí. Dnes je Hootsuite nejvyužívanější platformou na světě, která integruje správu účtů služeb jako Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google+, YouTube, MailChimp, Reddit a další. Má více než 14 milionů uživatelů ve 175 zemích.

Za posledních pět let vzrostl počet zaměstnanců společnosti Hootsuite ze 70 na tisícovku. Kromě Kanady má Hootsuite kanceláře ještě u USA a několika dalších zemích v Evropě, Asii i Austrálii.

Rychlý růst s sebou nese i potřebu řídit firemní kulturu a získávat ty správné pracovníky, aby bylo možné rychle dosahovat obchodních cílů. Pojďme se podívat na to, co se firma během své poměrně krátké, ale intenzivní historie naučila o řízení lidských zdrojů.

Ilustrační snímek

Zábava ruku v ruce s leadershipem

Hootsuite již nelze považovat za start-up, firma si však chce udržet pozitivní rysy kultury typické právě pro start-upy (vysoký zápal, atraktivní benefity, málo byrokracie apod.). Společnost sice proslula svou kulturou založenou na zábavě, postupem však zjistila, že nejlepší talenty chtějí více než zábavu. „Pivo a psi stačí jen jen do určité míry,“ říká k firemní kultuře personální ředitel společnosti Hootsuite Matthew Handford.

V článku na serveru HR Zone Handford popisuje, že Hootsuite stále pořádá setkání zaměstnanců u piva a umožňuje, aby na pracovišti měli své psy, jejím cílem je však vytvářet pracovní prostředí, které zároveň nabídne špičkové vzdělávání a základ pro rozvoj úspěšné kariéry. To má pomoci k vyšší loajalitě zaměstnanců.

Prioritou firmy je rozvoj Mileniálů, kteří budou během následujících deseti let tvořit tři čtvrtiny pracovní síly. Spuštěno proto bylo hned několik programů rozvoje leadershipu. Tzv. „stretch programme“ například umožňuje zaměstnancům s vysokým potenciálem, aby po dobu tří měsíců trávili jeden den v týdnu na nové pozici. Po skončení programu mohou na tuto pozici nastoupit.

Individuální rozvoj a komunikace

Vedle řízení kultury či benefitů vidí Hootsuite smysl v tom, přistoupit k organizačním změnám, které zohlední jednotlivce. Zaměstnanci jsou podporováni v tom, aby v rámci firmy sdíleli své nápady a úspěchy. Otevřená komunikace je jedním z hlavních klíčů k osobnímu rozvoji.

Pravidelně probíhají také setkání zaměstnanců s ředitelem Ryanem Holmesem, který sdílí novinky o vývoji byznysu firmy. Každý týden jsou pak zveřejňována na Facebooku, aby k ni měli přístup všichni.

Nacházíme se ve skutečně strhující části naší cesty a je důležité pokračovat v uvažování směrem kupředu. Spolu s tím, jak naše organizace dospívá, je naším úkolem rozvíjet vůdcovské schopnosti a individuální dovednosti na globální úrovni,“ uzavírá Matthew Handford.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone