Proč vám to nejde s talenty? Pletete si talent a poslušnost

Ilustrační snímek

Firmy neustále mluví o problémech s tím, jak získat a udržet „talenty“. Hovoří o individualitách, jednotlivcích, kteří dokážou změnit zažité pořádky k lepšímu. Ve skutečnosti tím však myslí lidi, kteří budou perfektně fungovat v již existujícím sociálním systému, který firma představuje. Jednotlivci sice dokáží dělat změny, ale systém je zkrátka převálcuje. Platí to tím spíše, čím je firma větší.

V zajímavém článku na serveru Harvard Business Review o tom píše Australan Todd Warner, který již více než dvacet let pomáhá firmám s transformací směrem k větší výkonnosti pomocí lidských zdrojů.

Organizace v podstatě domestikují lidi – formují je tak, aby pracovali určitými způsoby, přičemž neúmyslně zachovávají status quo. Označují je za talenty, když dobře zapadají (nebo to dobře předstírají). To vede ke zhoršování konformity a strachu, udržuje přesně ty problémy, které by každý ředitel rád vyřešil,“ vysvětluje Warner. Pokud chcete dosáhnout skutečné změny, musíte podle něho nejprve pochopit tři následující základní dilemata talent managementu.

1. Kmenové uspořádání

Lidé se stále chovají kmenově – vyhledávají a udržují malé skupiny stejně uvažujících lidí, s nimiž si rozumějí a společně pracují. Firmy sice říkají, že hledají a povyšují talent, ale ve skutečnosti prosazují a odměňují staré známé postupy. Dokud si to neuvědomí, nemohou jejich systémy pro řízení talentů fungovat správně.

2. Souhlas místo kreativity

Ve firmách se lépe než talentům daří přisluhovačům, kteří se starají o to, aby jejich nadřízení měli klid a vypadali dobře. Jsou to většinou chytří, sebevědomí a pohotoví lidé, v ničem zásadním se však neliší od průměru. Nepřinášejí žádné výzvy, které by talent měl přinášet.

3. Vlastní škatulka

Za nejlepší považuje většina firem lidi, kteří nejlépe fungují v kontextu dané organizace. Mají určitý konkrétní typ lidí, které hledají, což ale představuje riziko. Smyslem talent managementu není hledat a povyšovat nejlepší lidi, ale cíleně budovat DNA celého sociálního systému firmy. Nejlepší lidé v daném kontextu budou dosahovat vysoké výkonnosti, to však neznamená talent.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review