První americké město zavádí placenou rodičovskou dovolenou

Ilustrační snímek

Spojené státy jsou jedinou ekonomicky rozvinutou zemí, v níž neexistuje státní systém nemocenského pojištění a zaměstnanci nemají nárok na placenou rodičovskou dovolenou. Rodiče zde sice mohou čerpat rodičovskou dovolenou po dobu 12 týdnů (stejně jako např. ve Svazijsku či Lesothu), ale jedná se o neplacenou dovolenou, na kterou mají nárok pouze zaměstnanci firem s více než 50 zaměstnanci.

Některé, zejména velké technologické firmy začaly nabízet placenou rodičovskou dovolenou z vlastní iniciativy jako zaměstnanecký benefit. Statistika je i přesto neúprosná: k placené mateřské dovolené má přístup pouze 12 % pracujících obyvatel USA. Možná se však blýská na lepší časy. San Francisco jako první město v celých Spojených státech právě zavádí povinnost pro zaměstnavatele hradit zaměstnancům rodičovskou dovolenou. Radní jednohlasně chválili návrh zákona, který od roku 2017 přiznává matkám a otcům rodičovskou dovolenou po dobu šesti týdnů, kdy budou pobírat plnou výši svého platu.

Alespoň něco...

Kalifornie, v níž se nachází San Francisco, zavedla jako první stát USA svůj vlastní program rodičovské dovolené v roce 2002. Zaměstnancům po dobu rodičovské dovolené zajišťuje příjem ve výši 55 % jejich platu. Zaměstnavatelé s více než 50 zaměstnanci musejí navíc doplatit svým zaměstnancům zbývajících 45 %. Postupně se tato povinnost rozšíří až na zaměstnavatele s 20 zaměstnanci.

Podobné zákony mají i státy New Jersey (šestitýdenní placená rodičovská dovolená) a Rhode Island (čtyřtýdenní placená rodičovská dovolená). Také stát New York uzákonil placenou rodičovskou dovolenou, dokonce na dobu 12 týdnů. Reforma se však bude zavádět postupně a v konečné fázi zajistí zaměstnancům na rodičovské dovolené pouze 50 % platu. Skutečností také zůstává, že ostatní rozvinuté ekonomiky nabízejí minimálně 12 týdnů plně placené rodičovské dovolené.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian