První technologická společnost získala globální certifikaci za genderovou rovnost

Společnost SAP získala světový certifikát EDGE (Economic Dividends for Gender Equality), ocenění za globální aktivity vedoucí k dosažení a udržení genderové diverzity a rovnosti na pracovišti. Jednou z 13 úspěšně vyhodnocených zemí je také Česká republika.

Ilustrační snímek

V březnu 2016 se společnost SAP stala první technologickou firmou, která získala certifikaci EDGE ve Spojených státech. Tato globální certifikace vyžaduje, aby genderovou rovnost splňovaly pobočky v zemích po celém světě tvořící 80 procent celé organizace. Mezi těmito zeměmi jsou v rámci SAP kromě Spojených států také Austrálie, Brazílie, Čína, Česká republika, Francie, Kanada, Německo, Indie, Irsko, Japonsko, Singapur a Velká Británie. Mezi hodnotící kritéria patří nábor a náborové kampaně, školení a tréninky pro vrcholové manažery, mentoring, flexibilní pracovní prostředí a firemní kultura.

Společnost SAP chce do roku 2017 dosáhnout 25% podílu žen na vedoucích pozicích. Již ve druhém čtvrtletí tohoto roku vzrostl tento podíl na 24,1 %, celkový podíl žen mezi všemi zaměstnanci činí 32,5 %.

Genderová rovnost není firemní iniciativa v oblasti společenské odpovědnosti nebo kulturní benefit. Je to strategické odlišení, zdroj inovace a příjmů naší firmy. Jsme hrdí na to, že jsme získali tuto globální certifikaci, a nadále budeme vytvářet firemní kulturu umožňující pracovní uplatnění a úspěchy zaměstnancům pocházejícím z nejrůznějšího prostředí. V technologickém průmyslu chceme jít příkladem a poskytovat příležitosti nejen ženám, ale také všem menšinovým skupinám,“ řekl Stefan Ries, globální ředitel pro lidské zdroje společnosti SAP.

O certifikaci EDGE

Economic Dividends for Gender Equality (EDGE) je přední globální metodikou hodnocení a certifikačním standardem pro genderovou rovnost. Pomáhá organizacím v utváření optimálního a prospěšného pracovního prostředí pro ženy a muže. Zaujímá spíše obchodní než teoretický přístup zahrnující srovnávací testy a metriky. Hodnotí pravidla, praxi a čísla napříč pěti různými oblastmi: rovné platy za stejnou pracovní náplň, nábor a náborové kampaně, školení a mentoring pro vrcholové manažery, flexibilní pracovní doba a firemní kultura.