Studie: Depresivní zaměstnanci by neměli přestávat pracovat

Ilustrační snímek

V poslední době jsme publikovali několik článků o rostoucím počtu lidí trpících depresí, který je již tak vysoký, že se deprese stala celosvětově druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti hned za bolestmi zad. Duševní zdraví je bezesporu tématem, které by mělo zajímat každého zaměstnavatele. Téma duševních nemocí na pracovištích však zatím zůstává stále poměrně silně stigmatizováno a většina postižených zaměstnanců o své nemoci nemluví. Jednoho dne zkrátka odevzdají neschopenku a dlouhou dobu se v práci neobjeví. Výzkumné studie přitom ukazují, že člověk dokáže lépe zvládnout depresi, když stále pracuje.

Deprese je onemocnění s celou řadu symptomů od prožívání pokleslé nálady, která znesnadňuje výkon běžných činností, až po život ohrožující myšlenky a těžký psychický stav, kdy se postižený o sebe nedokáže sám postarat. Důležité je, aby se – stejně jako v případě jakékoli jiné nemoci – léčil u odborníků. Kombinace léků a psychoterapie v řadě případů umožní postiženým zaměstnancům, aby neodcházeli z práce. I když se to může zdát velmi náročné, odchod na nemocenskou by měl být až nejzazší možností.

Chybějí strategie řízení duševně nemocných zaměstnanců

Nedávná společná studie University of Melbourne a University of Tasmania například potvrdila, že zaměstnanci trpící depresí, kteří pokračují ve své práci, dosahují díky tomu zlepšení svého stavu. Pokud však zůstanou s depresí doma, žádné výhody z hlediska kvality jejich života jim to nepřinese. Lékaři proto doporučují zaměstnavatelům nabízet postiženým zaměstnancům pružnější možnosti výkonu práce a více se zaměřit na celkové strategie řízení a podpory zaměstnanců s duševními problémy.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak komunikovat se zaměstnanci trpícími depresí a jak je řídit, přečtěte si článek Nepřehlížejte deprese na pracovištích.

-kk-

Zdroj: University of Melbourne - australská univerzita s tradicí od roku 1853
Zobrazit přehled článků ze zdroje University of Melbourne