Studie: Lidské zdroje jdou cestou sdílených služeb a nových technologií

Ilustrační snímek

Firmy po celém světě pokračují ve změnách svých HR procesů směrem ke sdílení služeb a investují do nových HR technologií včetně mobilních aplikací. Vyplývá to z letošního 16. ročníku pravidelného výzkumu společnosti Towers Watson s názvem HR Service Delivery and Technology Survey 2013, kterého se zúčastnila tisícovka firem ze 32 zemí světa. Dvě třetiny respondentů zastupovaly velké firmy s více než 5 tisíci zaměstnanci.

36 % oslovených firem počítá se změnami struktury řízení lidských zdrojů ještě do konce letošního roku – 74 % z nich za účelem posílení efektivity provozu a 53 % za účelem zvýšení kvality. Bez ohledu na konkrétní důvod si však 49 % firem vybralo cestu sdílení služeb prostřednictvím HR centers of excellence a HR business partnerů. Vytvoření jediné HR funkce pro celou firmu podporuje pouze 12 % firem.

Mobilní aplikace zatím v plenkách

Ukázalo se, že i přes značné úspory v ostatních oblastech HR firmy nepolevují v investicích do HR technologií. 51 % firem investuje do HR technologií stejný objem financí jako loni a 27 % firem své investice letos ještě zvýší.

Pokud jde o zapojení mobilních technologií, 60 % firem dnes poskytuje svým zaměstnancům přístup prostřednictvím chytrých telefonů a 24 % nabízí tablety. HR aplikace pro tato zařízení jsou však teprve v začátcích. Mobilní aplikace pro účely HR používá zatím pouze 10 % firem. 25 % dalších však plánuje zavést tyto aplikace v následujících 12 až 18 měsících.

Výzkum si můžete stáhnout na této stránce: HR Service Delivery and Technology Survey 2013

-kk-

Zdroj: Towers Watson - globální poradenská společnost poskytující služby v oblasti lidského kapitálu a finančního řízení firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Towers Watson

Články v sérii

Aktuální

Studie: Firmy posilují investice do HR technologií

Aktuální

Studie: Lidské zdroje jdou cestou sdílených služeb a nových technologií

Aktuální

Studie: Investice do HR technologií znovu rostou