M-learning není e-learning převedený do mobilu

Ilustrační snímek

Mobilní telefony zásadně změnily způsob, jímž mezi sebou komunikujeme a stále výrazněji mění také způsob, jímž se učíme. Trend zapojování mobilních telefonů a dalších mobilních zařízení do procesu vzdělávání sílí i ve firmách. Mnohé z nich rozšiřují své e-learningové platformy z počítačů na telefony, což však není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Britský server Training Zone proto varoval před nejtypičtějšími chybami při rozvoji m-learningu.

Nepodceňujte strategii

Nepouštějte se do žádného projektu mobilního vzdělávání bez toho, aniž byste měli připravenou strategii, která jasně řekne, jaká zařízení budou do projektu zahrnuta, jaké IT systémy využijte, zda budou zaměstnanci moci využívat svá soukromá zařízení apod. Opravdu nelze předpokládat, že váš vzdělávací obsah bude fungovat na všech zařízeních a platformách.

Nepřevádějte hotová e-learningová řešení

Většina efektivních m-learningových platforem vznikla s úmyslem vytvořit vzdělávací nástroj pro mobilních zařízení, nikoli klasický e-learning. Z hlediska své struktury i designu byla vytvářena speciálně pro telefony či tablety. Zdaleka nejde jen o grafiku a ovládací prvky, ale především o obsah kurzů. Zatímco zaměstnanec využívající e-learning zpravidla tráví učením u počítače několik hodin, zaměstnanec, který se učí prostřednictvím mobilního zařízení, potřebuje získat nové informace mnohem rychleji. Bude se totiž učit při jízdě vlakem nebo při čekání na schůzku.

Nezapomeňte plně využít funkce mobilních zařízení

Vzdělávací kurz pro dnešní mobilní zařízení by neměl obsahovat jen text, obrázky a klikací tlačítka. Má-li zaujmout své uživatele, musíte zapojit dotykový displej, překlápění obrazovky, videoklipy, GPS apod. Zároveň počítejte s tím, že mobilní internet nemusí zvládnout to, co zvládne internet na běžném počítači. Multimédia v m-learningových kurzech by například měla být datově co nejmenší. Například video o velikosti 300 MB, které trvá desítky minut, nikdo na mobilu sledovat nebude.

Neberte m-learning jako jednorázový projekt

Pracujte s průběžnou zpětnou vazbou od uživatelů a stále svá řešení m-learningu zdokonalujte. Sledujte také nová zařízení a operační systémy na trhu. Nemělo by se vám stát, že vaše kurzy přestanou fungovat, jakmile vyjde nová aktualizace Androidu či iOS.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone