Zbytečné chyby začínajících koučů

Ilustrační snímek

Každý začátek s sebou nese chyby. Některé z nich jsou nevyhnutelné a zároveň velmi důležité, protože se díky nim učíme a zdokonalujeme. Pak jsou tu však chyby, které se neustále opakují a z nichž se nejlépe poučíme tím, že je vůbec neuděláme. Dnes se společně zaměříme na chyby, kterým byste se měli vyhnout, když se rozhodnete začít podnikat a živit se jako kouč. Na blogu Mezinárodní federace koučů (ICF) na ně upozornila Amanda Alexanderová, která patří k předním britským odborníkům v oblasti life koučinku. Zaměřuje se především na pomoc ženám, které hledají způsoby, jak co nejlépe skloubit práci kouče a roli matky. V čem se tedy nejvíce chybuje?

Nedostatek sebedůvěry

Pochybnosti o vlastních schopnostech jsou na začátku kariéry normální. Existuje jen jeden způsob, jak si začít věřit – začněte koučovat. Získávejte sebedůvěru praxí. Musíte přesvědčit sami sebe, že to dokážete. Čím více zkušeností získáte, tím lépe.

Chybějící specializace

Nemyslete si, že můžete koučovat kohokoli jakkoli. Žádný univerzální kouč ani univerzální klient neexistuje. Vy musíte jasně vědět, komu nabízíte své služby a jak je budete realizovat. Vyberte si svou cílovou skupinu a na tu se zaměřte.

Nedostatečně podnikatelský přístup

Nelze jen absolvovat kurz koučinku, založit si webové stránky a čekat, že se klienti pohrnou. Chcete-li si vybudovat koučovací praxi, musíte k ní přistupovat jako k byznysu. Začněte proto obchodním plánem, v němž si vymezíte smysl svého podnikání, cílovou skupinu zákazníků a marketingovou strategii. Pak začněte svůj plán naplňovat.

Mnoho projektů najednou

Když se vám hned na začátku naskytne více příležitostí, budete mít automatickou tendenci všechny je přijmout. Budete mít strach, že nemůžete říci ne. Ve skutečnosti se to však musíte naučit. Pracovat na deseti projektech najednou je nereálné a nakonec nezvládnete správně dokončit ani jeden. Dobře zvažte své časové možnosti a ujistěte se, že máte dostatek času, abyste se mohli věnovat všem projektům, které jste přijali.

Jen řeči, ale žádné činy

Úspěšný kouč žije tím, co říká a učí druhé. Druzí lidé vás mohou respektovat jen v případě, že budete vy respektovat sami sebe. Znamená to neustále se rozvíjet jako kouč i jako člověk. Investice do sebe se vám vrátí.

Příliš brzká rezignace

Podle zakladatele ICF Thomase Leonarda trvá vybudování praxe kouče 18 až 24 měsíců, pokud se tomu věnuje na plný úvazek. Řada koučů však postupuje ještě pomaleji, protože má ještě jinou práci a rodinu. Je to byznys jako každý jiný, nelze očekávat výsledky hned. Důležité je vytrvat.

-kk-

Zdroj: ICF - International Coach Federation - portál mezinárodní federace koučů (ICF)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ICF - International Coach Federation