Kvalitní jazyková škola není jen agenturou sdružující lektory na volné noze

Ilustrační snímek

V situaci, která vyžaduje omezování výdajů na nefinanční benefity zaměstnanců, se může investice do jazykového vzdělávání zdát jako postradatelná. Avšak firmy, které jazykovou vybavenost svých zaměstnanců chápou jako důležitý a mnohdy nezbytný nástroj pro zvyšování konkurenceschopnosti a prestiže, stojí před otázkou, jak efektivně nastavit kvalitní jazykovou výuku. Jedině takové vzdělávání má totiž smysl a není jen zbytečným plýtváním finančních prostředků.

Personalista musí čelit hned dvěma úskalím: efektivní nastavení jazykové výuky a kvalita poskytovaných služeb.

S prvním problémem je možné se obrátit na odborníky z jazykové školy dlouho před tím než u vás ve firmě “zazvoní” na první lekci cizího jazyka. Většina kvalitních jazykových škol vám ráda poskytne nezávislou konzultaci ohledně nastavení jazykového vzdělávání s ohledem na specifické požadavky u vás ve firmě zdarma. Rozumné je přitom kontaktovat jazykové školy, které na trhu působí již několik let a mají tedy bohaté zkušenosti v oboru.

Je vždy efektivní probrat s odpovědnými pracovníky ve firmě jejich očekávání výsledků jazykového vzdělávání a finanční zainteresovanost samotných studentů. Pomůže nám to jazykovou výuku seriózně zkonzultovat a nastavit. Taková spolupráce vede od začátku ke spokojenosti všech zúčastněných stran – jak manažerů, tak účastníků jazykového vzdělávání a v neposlední řadě lektorů a jazykové školy,” říká Mgr. Kateřina Kamberská, akademická ředitelka jazykové školy Polyglot.

Druhý problém, a to kvalita jazykového vzdělávání, se dá zjistit jako u každé služby jen stěží před tím, než je realizována. V oblasti jazykového vzdělávání je dobrým vodítkem kvality služeb to, zda je poskytovatel členem Asociace certifikovaných jazykových škol ČR, zda má oprávnění k pořádání mezinárodně uznávané zkoušky, zda má stabilní lektorský tým a dobré akademické zázemí. Mnohé napoví i reference od samotných studentů či personalistů.

Pozornost je také dobré věnovat službám, které vám jazyková škola nabídne k monitoringu výuky. Samozřejmostí by měly být výkazy výuky, pravidelné testování a sledování průběhu výuky on-line. Jak by takový on-line přístup ke sledování probrané látky a docházky účastníků měl vypadat si můžete vyzkoušet na DEMO přístupu na www.mujpolyglot.cz (login: klient; heslo: klient).

S kvalitně realizovaným vzděláváním pak cizími jazyky mluvit budou všichni...

polyglot