Absolventy chtějí po střední škole v administrativě, po vysoké škole v IT

Ilustrační snímek

V roce 2011 bylo z celkového počtu zveřejněných nabídek práce na portálu Profesia.cz uveřejněno 11 % nabídek vhodných i pro absolventy vysokých škol. Dalších 13 % nabídek hledalo na pozici absolventa střední školy. Lidi těsně po vysoké škole chtěly společnosti zaměstnat zejména v oblasti informačních technologií.

Přibližně čtvrtina nabídek práce, zveřejněných v minulém roce, byla vhodná pro uchazeče bez praxe.

„Nedostatek odborníků v informačních technologiích v předchozích letech způsobil, že společnosti vyhledávají šikovné uchazeče už přímo během školy. Tito absolventi mají dostatek zkušeností a často i praxi v některé ze společností již po ukončení studia." řekla country ředitelka společnosti Profesia CZ Zuzana Lincová.

Druhou nejrozšířenější kategorií, kde společnosti obsazovaly pracovní pozice uchazeči bez praxe, byla administrativa. Tvoří jí více jak čtvrtina všech absolventských nabídek práce. Zásadním důvodem je, že na tyto pozice nejsou zapotřebí specifické dovednosti získané praxí.

Mezi další zajímavou oblast pro studenty bez praxe patří obchod. Z celkového počtu nabídek z kategorie obchod bylo zaměřeno 16% přímo na absolventy vysokých škol.

Tabulka 1 : Podíl nabídek práce vhodných pro absolventy VŠ II. stupně podle jednotlivých kategorií

Podíl nabídek práce vhodných pro absolventy VŠ II. stupně podle jednotlivých kategorií

Zdroj: Profesia.cz

Středoškoláky hledají i na pomocné práce

Nabídek práce vhodných pro lidi s ukončenou střední školou s maturitou bylo o 2 % více než pro lidi s vysokou školou. Největší podíl, více než třetina nabídek, byla přitom do administrativy. Následovaly, podobně jako u lidí s ukončenou vysokou školou, kategorie obchod a informační technologie.

Na rozdíl od lidí s vysokoškolským vzděláním hledají společnosti lidi, kteří ukončili střední školu s maturitou, ale nemají ještě pracovní zkušenosti, i na pomocné práce. Do kategorie pomocné práce hledaly společnosti lidi s maturitou na 7 % inzerovaných pozic vhodných pro absolventy.

Tabulka 2: Podíl nabídek práce vhodných pro absolventy SŠ s maturitou podle jednotlivých kategorií

Podíl nabídek práce vhodných pro absolventy SŠ s maturitou podle jednotlivých kategorií

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz