7 kroků ke zvýšení morálky ve vašem týmu

Ilustrační snímek

Každý manažer se v průběhu své kariéry setká s poklesem morálky ve svém týmu. Příčiny mohou být různé, vaším cílem by však mělo být vždy totéž – vrátit zaměstnancům pocit, že jejich práce je víc než jen přidělené pracovní místo. Server Project Times doporučuje začít u toho, zda největší problém nejste vy sami.

Jako manažer máte své nadřízené, kteří po vás požadují často nepopulární rozhodnutí. Nutnost složitého rozhodování neovlivníte, můžete však ovlivnit svůj postoj a způsob, jímž budete tyto situace zvládat. Místo tajení informací a diktátorského přístupu k podřízeným volte raději otevřenost a soucítění. Pak můžete snáze zjistit pravý důvod poklesu morálky. Otevřeně se ptejte svých lidí a případně zapojte i oddělení HR. Každopádně nezapomínejte, že ani HR za vás problém ve vašem týmu nevyřeší, vždy to bude hlavně na vás. Jaké kroky byste tedy měli vyzkoušet?

Pracujte na důvěře

Snažte se být svému týmu více k dispozici a sami se aktivně ptejte, co by od vás vaši lidé potřebovali.

Dávejte více odpovědnosti

Vaši lidé by měli mít co největší možnost rozhodovat a ovlivňovat projekty, na kterých pracují. K tomu patří i prostor pro vyjádření kritiky či strachu.

Lépe poslouchejte

Když vaši lidé uvidí, že jim nasloucháte, dají vám větší důvěru. Vy tak získáte příležitost dozvědět se o hlubších problémech, které jste dosud nevnímali.

Vysvětlujte svá rozhodnutí

Pouze oznamovat rozhodnutí je málo. Učte se vysvětlovat, proč se rozhodujete tak, jak se rozhodujete. Kdo chápe „proč“ lépe pochopí i „co“.

Oslavujte úspěchy

Bojujte proti klesající morálce krátkodobými cíli, které patřičně oslavíte. I v těžkých dobách se vaši lidé mohou cítit jako vítězové.

Zkoušejte nové věci

Nenuťte své lidi dodržovat stále tytéž postupy. Naopak je podporujte v tom, ať přicházejí s novými nápady a vylepšeními.

Stůjte za svými lidmi

Vyjádřete jim svou podporu, pokud se nezaslouženě stanou terčem určitého klienta nebo kolegy z firmy.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times