5 kroků k pochvale za dobrou práci

Ilustrační snímek

Asi jste už zažili ten pocit, kdy odvedete výbornou práci, ale nedostane se vám žádného uznání za vaše úsilí. Vlastně se to stává častěji, než bychom všichni chtěli. Manažeři mají zkrátka příliš práce nebo ve vaší organizaci chybí formální strategie, jak oceňovat dobrou práci zaměstnanců jinak než pravidelným zasíláním výplaty. Vy byste chtěli slyšet pochvalu, ale není vám příjemné si o ni přímo říkat. Je pro vás důležité, aby byla upřímná. Jak to tedy udělat? Přečtěte si doporučení serveru businessinsider.com.

Projevujte uznání druhým

Aktivně chvalte své kolegy. Nejen, že tím přispějete k příjemnější pracovní kultuře, ale také inspirujete ostatní, aby se chovali stejně.

Pravidelně mluvte se svým šéfem

Domluvte se na pravidelných setkáních za účelem diskuse o vašich pracovních úspěších. Pouze jedno roční hodnocení výkonnosti není dostačující.

Využijte dostupných nástrojů

Pokud vaše firma již má určitý systém vyjadřování uznání svým zaměstnancům, jako je například volba zaměstnance měsíce, aktivně se zapojujte. Nenominujte sami sebe, ale někoho z kolegů.

Podělte se o svůj úspěch

I když se vám dostane pochvaly za úkol, na kterém jste pracovali sami, vždy oceňte i práci svých kolegů. Příště udělají totéž oni pro vás.

Naučte se přijmout pochvalu

Rozhodně není pravda, že úspěch „nestojí za řeč“, jak často říkáme, když nás někdo pochválí. Pokud vám někdo vyjádří pochvalu, přijměte ji a poděkujte.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider