Ani ti nejlepší jedinci nepřeváží kvalitní tým

Ilustrační snímek

Co vám může zaručit úspěch? Není to hrstka nebetyčných talentů, ale spíše tým lidí, kteří mají každý nadprůměrné dovednosti a dokáží fungovat i pod tlakem. Nikdy byste se neměli spoléhat na dvě nebo tři vysoce nadané a také nadprůměrně placené hvězdy. Přesně jako ve fotbale – týmy Anglie, Brazílie, Španělska a Itálie si během šampionátu moc dobře nevedly.

Spoléhaly se na velmi talentované jedince, kteří jsou placeni miliony dolarů, ale ani s jejich pomocí se tyto země nedokázaly probojovat na nejvyšší příčky. V jejich případě se žádný velký úspěch nekonal. Na druhé straně byly týmy Německa a USA, které se skládaly z hráčů se solidními výkony. A právě tyto týmy, ačkoliv bez těch největších hvězd, dokázaly porazit své soupeře právě díky stabilnímu výkonu. Podle článku na webu leadingeffectively.com, jsou právě v tomto ohledu je na tom byznys a sport podobně.

Přítomnost několika extrémně nadaných sportovců – nebo zaměstnanců – zcela určitě někdy může mít příznivý dopad na výsledky. Skupina dobrých pracovníků však bude mít skvělé výsledky konstantně. 

Neutrácíte příliš moc za pouhých několik pracovníků?

Nevynakládáte přehnaně velkou procentuální část svých zdrojů na podporu a rozvoj několika nejtalentovanějších jedinců? Je dost možné, že by na tom celá vaše společnost byla lépe, kdybyste stejnou částku rozdělil mezi větší skupinu zaměstnanců. Váš personál by pak mohl tréninkem vypilovat své klíčové dovednosti a schopnosti, což by vedlo k lepším výsledkům. Ano, ideální je investovat do obojího – do běžných zaměstnanců i do těch mimořádně nadaných. Když se však zamyslíte nad tím, co očekáváte od té druhé, menší skupiny... nejsou vaše očekávání trochu nadnesená?

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog