Proč je dobré mít v týmu bývalého vojáka

Ilustrační snímek

Veteráni mohou na civilní pracoviště přinést několik unikátních vlastností a dovedností, i když je pravda, že číst životopis vojáka nebývá vždy snadné. Armáda má několik různých složek a pro manažera, který nezná strukturu vojsk, může být pochopení armádního životopisu obtížné. Kdo byl vystaven větší zodpovědnosti – major pozemního vojska nebo kapitán skupiny v letectvu? Správné rozšifrování vojenských hodností a odpovědností může být skutečný oříšek. O nic snadnější není ani odhadnout, jaké schopnosti vlastně můžete očekávat od někoho, kdo má za sebou řadu let služby v armádě. Co z toho, co se naučil a čím prošel, bude moci na této pozici uplatnit? Někdy je prostě těžké rozpoznat, jaké požadavky civilní pozice odpovídají schopnostem, které může voják nabídnout, přiznává web businessknowhow.com.

Další problém spočívá v tom, že lidé z armády obvykle nejsou zvyklí vychvalovat se. V armádě nemohli být zaměřeni sami na sebe – museli vést celou jednotku a starat se hlavně o splnění mise. Proto pro ně může být obtížné zodpovědět oblíbenou otázku při pohovoru, jaký byl jejich největší úspěch. Kdyby si přivlastnili některý z úspěchů, mohli by si připadat, jako že zrazují svou jednotku a své spolubojovníky. Na druhou stranu, když personalista neuslyší jasnou odpověď, začne být podezřívavý. Svou roli hrají i stereotypní představy – například ta, že veterán je někdo, kdo vždy dává stranou emoce a na všechny křičí rozkazy.

Veteráni mají co nabídnout

- Řešení problémů – Veteráni umějí řešit problémy samostatně. Byli vycvičeni k tomu, aby počítali s každou alternativou byli připraveni na všechno. Proto se nezastaví, když na cestě k cíli narazí na překážku. Naleznou vhodné řešení a dokážou ji překonat. Veterán je nezávislý a protože v minulé práci riskoval vše, je zocelený. Proto z bývalých vojáků mohou být skvělí lídři výkonných týmů nebo vedoucí důležitých iniciativ.

- Jsou loajální – Tito zaměstnanci budou vaši nejvěrnější. Díky tomu můžete ušetřit náklady na nábor, protože nebudete muset za několik měsíců hledat nové uchazeče.

- Snadno se učí a adaptují – Jsou zvyklí na tvrdý trénink a dovedou se rychle učit nové věci, protože to pro ně dlouhou dobu byla naprosto klíčová dovednost. A protože se naučili přežít v nepředvídatelném prostředí, umějí si dobře poradit s vágně zadanými cíli i omezenými zdroji.

Jaké jsou vaše zkušenosti s náborem bývalých vojáků?

-jk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How