Filozofie jednoho může povznést celou firmu

Ilustrační snímek

Špatná rozhodnutí nejvyššího managementu mohou mít zdrcující dopad na celou společnost. Například rozhodnutí více kontrolovat podřízené a omezit samostatnost nižších manažerů může být skutečně nebezpečné. Podívejme se, co se stalo řetězci amerických supermarketů Market Basket a jeho generálnímu řediteli Arthurovi T. Demoulasovi. Příběh jeho vedení zveřejnil server management-issues.com.

Arthur Demoulas byl na své zaměstnance vždy milý a sdílel s nimi část zisků firmy. Zbytek jeho rodiny, který dohromady vlastnil celou firmu, však začal být chamtivý a rozhodl se štědrého ředitele odstavit od kormidla. Zaměstnanci s tím však ostře nesouhlasili a požadovali, aby se Arthur vrátil. Postarali se o omezení dodávek zboží do prodejen a firma se téměř zastavila. Noví, tvrdí manažeři vyhrožovali, že propustí všechny zaměstnance, kteří se do protestu zapojili.

Zaměstnanci trvají na svém

Police v prodejnách zely prázdnotou a příjmy spadly k nule. Zaměstnanci odmítali v nových nepřátelských podmínkách pracovat. Zde jde o věčný a nepříjemný problém – žádný generální ředitel přece nemůže, když firma dosáhne určité velikosti, své zaměstnance vnímat jinak než jako lidský kapitál, který přináší peníze. Někteří šéfové to ale dokážou. Jsou to šéfové, kteří se starají o své zaměstnance a aktivně zjišťují, jaké jsou jejich potřeby a přání. Zůstávají se svými zaměstnanci v kontaktu. A takový byl i Arthur Demoulas. Nakonec se dostal zpět – uskutečnil svůj odvážný finanční plán a získal dost peněz na to, aby se opět stal šéfem celé firmy.

Lepší budoucnost

Když se Arthur Demoulas stal opět ředitelem, zaměstnanci se dali do práce a jako mávnutím magické hůlky začalo vše opět fungovat. Práce dnes ještě není u konce, ale situace celé společnosti se zlepšuje. Analytici si nejsou jisti tím, zda se firma dostane na úroveň, na které byla před Demoulasovým odchodem, ale ředitel svou společnost rozhodně padnout nenechá. Jeho filozofií je společenská odpovědnost. Ke svým zaměstnancům přistupuje s úctou a respektem. A v takovém prostředí je všechno snazší, protože lidé jsou nakonec tím hlavním, co představuje výhodu nad konkurenty.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues