Co udělat, aby si vaši prezentaci publikum zapamatovalo

Ilustrační snímek

Nápadů, jak vytvořit nezapomenutelnou prezentaci, není nikdy nazbyt. Klíčem k úspěchu je do prezentace zahrnout i zábavu a něco, na co lidé nejsou zvyklí. Když to uděláte, publikum vám bude věnovat plnou pozornost a také si více odnese. Pokud vás nějaká důležitá prezentace čeká, zkuste použít nějaký účinný prostředek na prolomení ledů, použijte vlastní fotky a zkuste do své řeči přidat trochu divadla. Všechny tyto tipy doporučuje web Presentationmagazine.com.

Jak nenásilně prolomit ledy

Zkuste použít siluety. Ty jsou úspěšné především na interních poradách, kdy se použije silueta někoho, kdo je přítomen nebo kdo má přijít. Siluetu z fotky vytvoříte snadno a rychle v některém z běžně dostupných programů pro zpracování obrázků. Obkreslete obrysy a poté vzniklý tvar vyplňte černou barvou. Na následujícím slidu, nebo prostřednictvím animace, pak siluetu proměňte v původní fotografii. A samozřejmě, vždy můžete použít siluety hned několika lidí najednou.

Dobře se připravte a mějte záložní plán

Winston Churchill tvrdil, že mu zabere jen 10 minut připravit řeč na dvě hodiny. Naopak mu ale trvalo celé dvě hodiny, aby připravil řeč na 10 minut. A čím méně máte času, tím připravenější musíte být. Vždy je dobré zapamatovat si alespoň ty důležité části vaší řeči. A také nezapomínejte, že co se může pokazit, pokazí se. Proto si berte s sebou zálohu na CD nebo na flash disku. Když potom technika selže, další kopie prezentace ve vaší kapse vám může zachránit krk.

Digitální fotoaparát k vašim službám

Přidejte do své prezentace obrázky, které jste sami nafotili. Kupte si digitální fotoaparát a pak s vhodnými záběry ilustrujte témata a myšlenky. Fotky můžete jednoduše upravovat, kombinovat… například tak můžete umístit generálního ředitele do různých scén. Buďte ale opatrní a zachovejte k němu respekt.

Oblečte se tak, abyste zapůsobili

Chcete-li podtrhnout určité sdělení nebo téma, může vám pomoci kostým, případně se mohou převléci vaši asistenti. Vždy si však dobře promyslete, jak zareaguje vaše publikum. Troška toho divadla vám může hodně pomoci, ale také uškodit v případě, že to vaše publikum neunese.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine