Jak si udržet a motivovat zaměstnance z generace Y

Ilustrační snímek

Generace Y, označovaná též jako Millennials, už v roce 2020 představovat většinu pracovní síly. Půjde o následek postupného odchodu starších zaměstnanců do důchodu. Generace Y, neboli lidé narození mezi rokem 1980 a 2002, jsou tak dnes největší výzvou v oblasti angažovanosti zaměstnanců. Jak lépe propojit zaměstnance z této generace se zástupci starších generací? Web business2community.com pro nás má 4 hlavní tipy.

Ukažte směr a poskytujte zpětnou vazbu

Pomozte jim pochopit, kam se celé vaše odvětví ubírá. Celých 95 % příslušníků generace Y je totiž více motivováno, když vědí, jaká je vize jejich zaměstnavatele. Také vyžadují okamžitou zpětnou vazbu, protože tradiční pololetní a celoroční hodnocení je pro ně příliš opožděné.

Myslete na to, že nemají problém odejít

Především pro technologické společnosti se generace Y stává hlavním zdrojem pracovníků. Jsou to koneckonců lidé zvyklí na digitální technologie, na druhou stranu ale také rádi změní práci. Dokonce celých 91 % si myslí, že za tři roky od teď budou pracovat už někde jinde a pro někoho jiného. Proto před jistotou stabilního zaměstnání upřednostňují získávání dovedností a schopností. Tato mladá generace pracovníků zkrátka vyžaduje pravidelnou změnu. Proto jim společnosti, které je zaměstnávají, musejí poskytovat dostatek nových příležitostí a rozmanitých úkolů. Nabídněte jim školení a pracovní rotace, a udržte si tím jejich zájem a elán.

Buďte otevřeni novým technologiím

Mobilní přístroje, aplikace, sociální sítě, to všechno jsou zásadní věci pro téměř všechny mladé lidi. Je proto důležité nezakazovat sociální sítě a být vstřícní k jejich potřebám, např. tím, že povolíte práci na jejich vlastních přenosných počítačích a jiných zařízeních.

Poskytněte flexibilitu

Generace pracovníků označovaná jako Y si cení si svého volného času. Vítá, když si může vybrat čas, kdy pracovat. Také spíše upřednostní více dovolené před vyšším platem. U celé řady pozic mlže flexibilní pracovní rozvrh fungovat velmi dobře, protože důležitější než pracovní doba je výsledek. Programátoři, obchodní zástupci či finanční manažeři, to jsou jen některé pozice z těch, u kterých flexibilní pracovní doba nemusí být žádný problém.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com