Studie: Státy zaslíbené technologiím v roce 2015

Ilustrační snímek

Letos je světovým lídrem v oblasti ICT Singapur. V Singapuru totiž byla na vládní úrovni zpracována rozsáhlá strategie pro digitální oblast a online služby i nástroje jsou řádně využívány. Více než 50 % populace pracuje na pozicích, které jsou náročné na znalosti. A právě díky tomu, že v Singapuru ICT využívá jak vládní sektor, tak soukromé firmy, se tato země umístila na špičce žebříčku Global Information Technology Report. Tuto studii připravuje mezinárodní obchodní škola INSEAD ve spolupráci se Světovým ekonomickým fórem a Johnson Cornell University. V reportu bylo porovnáno 143 zemí.

Deset nejlepších zemí jsou vyspělé ekonomiky

Další úspěšné země? Za Singapurem se umístilo Finsko, Švédsko, Nizozemsko, Norsko, Švýcarsko, USA, Velká Británie, Lucembursko a Japonsko. Japonsko si polepšilo o 6 míst oproti roku 2014. Vypadá to, že rozvojové země zůstávají ve využívání potenciálu ICT stále ještě pozadu, přičemž Ruská federace je na tom nejlépe ze států BRICS. Umístila se na 41. místě. Česká republika skončila celkově na 43. místě.

Proč je potřeba internetová revoluce

Technologické inovace mají obrovský dopad na každou ekonomiku. Sociální média mění to, jak spolu komunikujeme jak v osobní sféře, tak v obchodní. Díky big datům vznikají nové produkty a objevují se nové trhy. V rozvojových zemích jsou navíc informační a komunikační technologie klíčové pro snižování nerovností a pro tvorbu nových pracovních míst. Tyto technologie jsou hlavním faktorem, který v těchto zemích pomáhá snižovat chudobu.

Nicméně internet ve většině rozvojových zemí stále zůstává nedostupným a vzácným. Když tyto země dokážou nasměrovat do infrastruktury a vzdělávání, ICT znatelně urychlí transformaci jejich hospodářství. Přinese totiž snížené náklady na informace, vytvoří nové příležitosti ke spolupráci a také nové způsoby, jak mohou lidé pracovat. Jinými slovy, tyto technologie přináší obrovské zvýšení produktivity.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge