Britský vládní zmocněnec zveřejnil zprávu o řešení otázky zastoupení žen ve vedení firem

Ilustrační snímek

Britské firmy se dočkaly oficiálního stanoviska vlády k otázce stanovení kvót pro povinné zastoupení žen v nejvyšším vedení. Vládní zmocněnec Lord Davies of Abersoch, který byl pověřen výzkumem aktuální situace „ženské otázky“ v největších britských firmách a navržením možností řešení, vyzval firmy ke zdvojnásobení počtu žen v nejvyšším vedení do roku 2015.

Konkrétně vyzval Davies představitele největších britských firem obchodovaných na burze (dle žebříčku FTSE 350), aby ve stanovené lhůtě posílili zastoupení žen ve vedení na 25 %. Neříká, jakým způsobem si mají počínat, hrozí však opětovnou diskusí o zavedení kvót, nebude-li tento požadavek splněn. Své návrhy mají firmy předložit v následujících šesti měsících.

Procento žen má posílit v celých organizacích

Další body z oficiální zprávy Mervyna Daviese zahrnují povinnost všech šéfů 350 největších veřejně obchodovatelných britských firem stanovit procento žen, které chtějí mít ve svých řídících orgánech v letech 2013 a 2015. Od firem z první stovky (FTSE 100) očekává minimálně 25% zastoupení žen nejen ve vedení, ale i v celé organizaci. Výroční zprávy firem mají být doplněny o bližší popis procesu jmenování zaměstnanců do jednotlivých funkcí a přístupu k otázce diverzity.

V současné době má ve svých řadách ženy-ředitelky jen 82 firem z žebříčku FTSE 100. Stejně je na tom téměř polovina firem v rámci FTSE 250. Podle výzkumu Cranfield University zastávaly ženy v roce 2010 pouze 135 (12,5 %) z celkového počtu 1076 ředitelských pozic v nejvyšším vedení stovky největších britských firem (FTSE 100).

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC