Dana Káňová, DHL ITS

Jak si udržet loajální zaměstnance i po mateřské a rodičovské dovolené

Rozhovor s Danou Káňovou, Learning & Development programovou manažerkou ve společnosti DHL IT Services

Udržet si kvalitní zaměstnance a zabránit jejich odchodu je v současnosti tématem číslo jedna mezi firmami na českém trhu. Je potřeba si uvědomit, že existují zaměstnanci, kteří preferují častou změnu prostředí a stále nové a měnící se projekty. Tyto je velmi obtížné, ne-li nemožné si ve firmě udržet. Avšak i tak mnoho firem vynakládá velké úsilí a nemalé finance na to, aby si své talenty a know-how udržely „doma“. Nastávají ale i specifické situace, kdy zaměstnanci firmu opouští pouze dočasně. Jak si firmy mohou pojistit, že se takoví zaměstnanci opravdu vrátí? 


Nejspíš jste již poznali, že máme na mysli zaměstnankyně a zaměstnance, kteří odcházejí i se svým know-how a zkušenostmi na mateřskou nebo rodičovskou dovolenou. Mnohdy mají za sebou skvělé projekty a velké nadšení pro svoji práci. Tak proč s nimi cíleně nepracovat i v průběhu jejich dovolené? Stačí poměrně málo – nezavřít jim při nástupu na mateřskou či rodičovskou dovolenou dveře do firmy. Právě naopak! Měli bychom se snažit udržet dění kolem společnosti v jejich povědomí a dát jim tak šanci vnímat, že o ně máme stále zájem.

Pojďme se bavit o konkrétní praxi jednoho z největších zaměstnavatelů na českém trhu, konkrétně v oblasti informačních technologií – DHL IT Services. V předchozím článku jste si mohli přečíst, jak vnímá péči o své zaměstnance na mateřské a rodičovské dovolené sama společnost a jaké aktivity pro ně realizuje. V aktuálním rozhovoru máte naopak příležitost posoudit pohled z druhé strany – přímo ze zkušeností zaměstnankyně firmy Dany Káňové.

V DHL IT Services (DHL ITS) pracujete od roku 2004, tedy už 12 let. Můžete přiblížit vaši dosavadní profesní dráhu ve firmě?

Začínala jsem jako projektová, respektive programová manažerka. Po nějaké době jsem se pak přesunula spíše do oblasti Consultingu. Jelikož jsem vystudovala MBA se zaměřením na Human Resources Management, strávila jsem poté několik let v oddělení HR Learning & Development. DHL ITS je firma, která mi nabídla nejen zajímavé pracovní možnosti, unikátní projekty, ale hlavně jsem tu potkala spoustu lidí, ze kterých se postupem času stali mí přátelé a kamarádi.

V průběhu svého zaměstnání ve firmě jste byla na mateřské dovolené celkem dvakrát. Nejprve s dcerou a později rovnou s dvojčaty. Jak dlouho po jejich narození vám trval návrat zpět do práce? Bylo to hodně náročné?

Ano, to je pravda, s dcerou jsem se vrátila zpět do práce prakticky hned po ukončení mateřské dovolené. Nicméně využila jsem vstřícnou nabídku naší firmy pracovat na částečný, 50% úvazek. S dvojčaty jsem poté byla doma necelé dva roky, když mě z HR přímo oslovili s nabídkou zajímavé pozice, která plynule navazovala na mé předchozí působení v HR týmu. Tentokrát jsem začala pracovat hned na plný úvazek, avšak moc si vážím možnosti pracovat příležitostně také z domova. Druhý návrat byl samozřejmě obtížnější - logistika okolo tří dětí je už poměrně náročná. Každopádně s velkou pomocí manžela, rodiny a velice vstřícným přístupem naší firmy se to dá zvládnout.

Co vám nejvíce v návratu pomohlo?

Díky tomu, že DHL ITS je firma, která udržuje kontakt s rodiči na mateřské i rodičovské dovolené, se rodiče stále cítí být součástí týmu. Pokud je ta možnost, firma vždy zohlední požadavky rodičů, kteří se po mateřské či rodičovské dovolené vracejí a nabídne buď částečný úvazek nebo jinou flexibilitu pracovní doby. Někteří naši rodiče si oblíbili možnost přivýdělku formou brigády (DPP/DPČ) při rodičovské dovolené, kterou naše firma také příležitostně nabízí.

Je některý z benefitů, které vám firma v době přestupu na mateřskou a poté rodičovskou dovolenou nabídla a překvapil vás?

Určitě jednorázový příspěvek k narození dítěte ve výši 2000 Kč a také to, že firma umožňuje po dobu mateřské dovolené využívat benefity jako mobilní telefon a služební počítač. Zaměstnankyním se služebním vozem navíc firma nabízí možnost ponechat si jej a využívat po celou dobu trvání mateřské dovolené. První dva roky firma stále přispívá na penzijní nebo životní připojištění. Je toho opravdu hodně, co může rodič při mateřské dovolené využívat. Mě osobně asi nejvíce potěšila nadstandardní lékařská péče na soukromé klinice, kterou naše firma poskytuje nejen zaměstnancům, ale i jejich partnerům a dětem.

Měla jste přehled o dění ve firmě i během své nepřítomnosti?

Do určité míry ano, stále jsem byla zahrnuta do celofiremní komunikace typu Weekly Bulletin po dobu své mateřské dovolené a po dobu rodičovské dovolené jsem tyto informace nacházela na našem ITS Family Portalu. Kromě ITS News nabízí Portal také zajímavé tipy na výlety s dětmi v Praze a okolí, které jsme využili hned několikrát.

(Pozn. DHL ITS spustilo roku 2014 ve spolupráci se společností IVITERA, která provozuje portály EduCity, HR News, Management News a další, na míru vytvořený ITS Family Portal pro své zaměstnance na mateřské a rodičovské dovolené. Seznamte se blíže s projektem Spolu na mateřské.)

Jak vypadá vaše stávající vytížení? Dá se u vás hovořit o nějaké rovnováze pracovního a osobního života?

Jelikož bydlím za Prahou a za prací dojíždím, oceňuji možnost využívat příležitostně home office, tedy možnost práce z domova. Ušetří mi to čas, který bych jinak strávila na cestě a takhle ho mohu věnovat pracovním záležitostem i rodině. Často mívám telefonické hovory s kolegy z Malajsie i velmi brzy ráno, nebo naopak pozdě večer s americkými kolegy a flexibilní pracovní doba je tedy veliký benefit. A jak jsem už zmínila, po své první mateřské jsem využila i možnost návratu na částečný úvazek.

V čem podle vás může být obecně zaměstnavatel nápomocný svým zaměstnancům před, během i po mateřské a rodičovské dovolené?

Neztratit s nimi kontakt, rodiče a speciálně maminky po mateřské jsou podle mého názoru velmi loajální zaměstnanci, schopni odvádět maximální výkony. Nyní po zavedení  ITS Family Programu naše firma poskytuje informace a podporu všem rodičům z řad zaměstnanců komplexně bez ohledu na jejich pracovní zařazení.  

Nabídnete na závěr nějakou radu nebo tip, jak si rovnováhu mezi prací a osobním životem udržet dlouhodobě a nenechat se zdolat povinnostmi, ať už doma nebo v práci? Co se vám osvědčilo?

Speciálně my ženy máme někdy pocit, že musíme všechno zvládnout samy a že musíme být ve všech svých rolích perfektní. Často to nejde, a pak máme pocit selhání.  Já se snažím najít si alespoň občas chvíli sama na sebe a nebát se říci si o pomoc.    

 

Nalezli jste inspiraci pro svůj vlastní program? Anebo nabízíte jiné firemní benefity, které vaši zaměstnanci na mateřské či rodičovské dovolené oceňují a jsou úspěšné? Podělte se.

Články v sérii

Aktuální

Zaměstnanci se do DHL IT Services chtějí vracet i po rodičovské dovolené

Aktuální

Jak si udržet loajální zaměstnance i po mateřské a rodičovské dovolené