Martin Váša

Personalista musí mít široké obzory

Rozhovor s Martinem Vášou, ředitelem HR společnosti YOUR SYSTEM

YOUR SYSTEM je česká firma působící na trhu již 20 let v oblasti informačních technologií. V současné době zaměstnává více než 150 odborníků. Martin Váša má v této společnosti na starosti řízení lidských zdrojů, což samozřejmě vyžaduje i aktivní orientaci v oboru. Právě oblast získávání informací o tom, co je nového v HR a o čem se vede diskuze, je tématem našeho rozhovoru.

Martin Váša je pravidelným čtenářem HR News, otázky proto primárně směřovaly k oblasti sebevzdělávání HR manažerů a hodnocení využití dostupných zdrojů v praxi. Webové zdroje jsou podle něho ve srovnání s tradičními nesrovnatelně pohotové. Tištěný magazín či knihu dnes otevře již jen zřídka.


Jste aktivním čtenářem portálu HR News, což je také jeden z momentů, který odstartoval realizaci tohoto rozhovoru. Co vás v poslední době na stránkách HR News zaujalo?

Ano, stránky HR News sleduji, a to se zájmem. Zaujal mne především rozsah, který pokrývají, a současně kvalita obsahu. Jako přínosnou myšlenku hodnotím zařazení videa, ať už jde o HR TV nebo Management TV. Velmi oceňuji, že portál zahrnuje snad všechny oblasti našeho pestrého oboru včetně těch málo populárních jako bezpečnost a právní otázky. Dále oceňuji, že i články označené jako PR v sobě velmi často nesou přínosný obsah, jsou čtivě zpracované a stojí za pozornost.

Co vám obsah webových stránek HR News přináší a co oceňujete nejvíce?

V poslední době oceňuji především aktuality ze setkání personalistů a z konferencí a také představení trendů ať už doma či ve světě. Rozhodně nesmím zapomenout zmínit poradnu HR News.

Zajímáte se o oblast lidských zdrojů i v rámci jiných specializovaných zdrojů na webu?

Ano, jde jak o české, tak zahraniční zdroje. Pokud tedy pod tímto termínem rozumíme weby jako například HR kavárna, Firemní sociolog anebo LinkedIn Pulse.

Jak hodnotíte možnosti dozvědět se něco o trendech a praktických tipech z oblasti HR na webu ve srovnání s tradičními médii, jako jsou noviny, tištěné magazíny nebo odborná literatura?

Myslím, že je to dnes již nesrovnatelné. Webové zdroje jsou nesmírně pohotové, umožňují například i rychlé porovnání názorů mezi regiony či kontinenty. Ač osobně mám tištěné knihy velice rád, uznávám, že kniha - a odborná zvláště - je zastaralá již v době tisku. Na portálu HR News mám pocit, že jsem vždy v obraze. Tradiční zdroje jako tištěný magazín či knihu dnes již otevírám zřídkakdy. Navíc mám za to, že webové zdroje jsou aktuálnější, pohotovější a dnes opravdu dostupné téměř kdekoli. Nicméně si stále ponechávám některé knihy i časopisy, ale jsou už pečlivě vytříděné.

Vzpomněl byste si na některé informace, které vás zaujaly natolik, že byste je rád využil v praxi?

V poslední době je u nás aktuální téma zapojení absolventů a zaujalo mne, kolik společností řeší tu samou otázku. Zřejmě to bude v současné době trend. Podobně je to s tématem tzv. angažovanosti zaměstnanců, je to už více než rok, co se téma „employee engagement“ objevuje na mnoha stránkách.

Jaké metody vzdělávání a zjišťování informací považujete za nejefektivnější pro sebe a své zaměstnance?

Nejvíce se mi osvědčuje sepětí s praxí. Učit se teoretické poučky a postupy, které hned – nebo alespoň v brzké době – neuplatním, je mnou i mým okolím považováno za zbytečné. To se týká jak oblasti praktického vzdělávání, tak osobního rozvoje. Zjistit potřebu – získat nebo osvojit si znalost či dovednost a hned použít. Aby vznikl pozitivní návyk.

Jiné formy vzdělávání potřebují manažeři, jiné zaměstnanci. Také využívané informační kanály a metody se většinou liší. Není to ale v každé společnosti stejné?

Ano, jako se liší lidé jeden od druhého, tak se liší jejich potřeby, přístupy ke vzdělávání a praktické využití naučeného. Tvrdit, že je to v každé společnosti stejné, si netroufnu, ovšem pokud se povzneseme na dostatečně vysokou míru abstrakce, pak jistě zjistíme, že podobně se vzdělává vedení firmy a střední management i lidé v provozu. Jen ta témata a metody budou specifické. Obecně si myslím, že v každém oboru platí nerovnice, se kterou mne před mnoha lety seznámila má skvělá kolegyně: znát nerovná se umět, umět nerovná se dělat.

Mnozí manažeři se nakonec překvapivě shodnou na tom, že teorie v praxi nefungují a jejich zavádění nemá smysl. Co si o tom myslíte?

Pokud teorie vznikla mimo praxi, pak je málo pravděpodobné, že bude fungovat. Pokud však vznikla zobecněním konkrétních praktických postupů, pak by měla být přenositelná mezi prostředími i mezi uživateli. Pokud ale živě zareaguje na přirozeně se vyvíjející „věc“ manažer, který nemá o „věci“ ponětí, může to způsobit obrovské problémy. Manažer musí mít přehled, co se děje v rámci jeho působnosti. Pokud nemá, je to špatné.

Jaké způsoby vzdělávání a ověřování efektivity se osvědčily vám v oblasti IT?

Praktické. Abych neopakoval předchozí odpovědi, uvedu, že každoročně vzniká plán vzdělávání, který vychází z ročního plánu každé divize naší společnosti.

Ve společnosti Your System působí řada profesně specializovaných odborníků, jakým způsobem reagujete na specifika, která to přináší?

Nezbývá jiná cesta, než být na specifika připraven předem a vědět, že jiné potřeby má systémový inženýr zabývající se virtualizací a jiné zase webový vývojář či projektový manažer. Pak to musíme promítnout do výše zmíněného plánu vzdělávání a my jako personalisté mít široké obzory.

 

Doplňující otázky:

Jak jste si vydělal své první peníze?

Úplně první peníze jsem „vydělal“ hluboko v dětství, kdy mi děda dal úplně novou lesklou korunu za perfektně sestavenou stavebnici :-)

Co si rád přečtete nebo poslechnete?

Rád si poslechnu dobrou hudbu a jen na mém momentálním rozpoložení závisí, zda to bude jazz, hard rock nebo třeba bluegrass. Pokud jde o knihy, v posledních letech jsem se od novel posunul k literatuře faktu a životopisným dílům. Ale pro oddych nepohrdnu ani žánrem fantasy, jen mne kniha musí chytit.

Kam se rád vracíte?

Domů. To je prosté.

 

Rozhovor připravili: