Rozhodli jsme se vychovávat nové IT odborníky sami

Rozhovor s Milošem Tyglem, odborným garantem Akademie ASSIST

Akademie ASSIST je novým vzdělávacím projektem české vývojářské společnosti ASSIST poskytující softwarové služby a vzdělávání na platformě IBM Power Systems. Od roku 2015, kdy Akademie vznikla, poskytuje prostor pro vlastní rozvoj v IT problematice ostatním firmám na trhu, jednotlivcům a také zájemcům z řad studentů. Akademii ASSIST v rozhovoru představil Miloš Tygl, zkušený vývojář, programátor, lektor a odborný garant tohoto projektu.

Miloš Tygl, Akademie ASSIST

V rámci Akademie ASSIST se zaměřujete na rozvoj vývojářů a technologických specialistů. S jakými myšlenkami a cíli jste vybudovali základy tohoto projektu?

Naši zákazníci, kteří používají platformu IBM Power Systems (a operační systém IBM i), se potýkají s průběžným neustálým poklesem počtu odborníků pro tuto platformu. Je to dáno faktem, že většina z těchto specialistů se již blíží důchodovému věku, protože na platformě (tenkrát AS/400) začínali pracovat již v 80. letech minulého století. Žádní noví odborníci nepřicházejí a nejsou ani odborné, střední nebo vysoké školy, které by se výuce této platformy věnovaly. Proto jsme se rozhodli vychovávat si nové odborníky sami. Ne proto, abychom zajistili provoz stávajících aplikací u klientů, ale abychom se mohli více věnovat vývoji nových věcí a reagovat na současné trendy v IT.

Na českém trhu působíte jako dodavatel softwarových služeb a návazného vzdělávání už od roku 1992. Vaše Akademie však vznikla teprve nedávno, v roce 2015. Proč až nyní?

Problém s nedostatkem odborníků pro nás není nový, řešíme ho již řadu let. Máme vypracovaný postup, jak rychle a efektivně vyškolit nové zájemce se základní programátorskou kvalifikací, a tento přístup se nám dlouhodobě osvědčuje. Nyní jsme se rozhodli, že zkusíme tento ověřený koncept - kromě našich vlastních zaměstnanců - nabídnout i zájemcům z komerční sféry a vysokoškolským studentům.

Povězte nám více o platformě, na které výuka probíhá.

IBM Power Systems je nástupce legendárního systému IBM AS/400. Jde o velice moderně navržený systém, který je založený na objektech, má integrovanou relační databázi a důsledně vrstevnatý návrh. Používá se všude tam, kde je vyžadována maximální spolehlivost, stabilita, bezpečnost a kompatibilita, tedy především v bankách, pojišťovnách a v automobilovém průmyslu.

Můžete lépe přiblížit těm, kteří nejsou přímo odborníci, konkrétní využití nebo potřeby, které je možné s pomocí platformy IBM Power Systems řešit?

Máte-li účet u některé z větších bank nebo u stavební spořitelny, je skoro jisté, že je spravován právě na tomto systému. To samé platí i u pojišťoven. A když si kupujete auto, veškeré  informace o jednotlivých dílech, jejich objednávkách i výrobě jsou u dodavatelů automobilek i u automobilek samotných evidovány zase na platformách IBM. Stejně tak prodejní a post prodejní agenda. A budete-li své auto kupovat na leasing, úvěrová společnost bude s největší pravděpodobností opět využívat tuto platformu pro správu vámi pořízených služeb.

Přístup k vaší výukové platformě je zdarma. Co na uživatele čeká dál?

Uživatel dostane k dispozici vývojové prostředí, knihovny příkladů a dokumentaci.

Co když se budu chtít nejprve trochu porozhlédnout, než se přihlásím do nějakého kurzu, a zjistit, co mohu očekávat? Nabídnete mi něco navíc kromě základních popisných informací?

V rámci naší Akademie si zájemce může ověřit své znalosti v připravených testech a vyzkoušet si je na reálném systému. Následně si může dohodnout konzultaci s některým z našich lektorů.

Na které oblasti se konkrétně ve vašich kurzech zaměřujete?

Jsme schopni zajistit výuku v rámci celého spektra - koncovými uživateli počínaje přes systémové operátory, databázové specialisty a vývojáře až po správce systému. V současnosti máme v rámci Akademie připraven program výuky pro profil Vývojář v jazyce COBOL na platformě IBM Power Systems s operačním systémem IBM i a připravujeme další.

Probíhají kurzy jen v online podobě nebo i prezenčně?

Naše kurzy v rámci Akademie kombinují oba přístupy, snažíme se co nejvíce vyjít vstříc zájemcům.

Jaká je průměrná časová náročnost. Je účastníkům na dálku dostupný také kvalifikovaný mentor v případě odborných dotazů?

Časová náročnost závisí na stavu znalostí a zkušeností každého zájemce. Náš přístup je v maximální míře individuální. Kvalifikovaní mentoři jsou samozřejmě k dispozici jak v případě online výuky, tak při výuce v našich učebnách, kdy je přítomnost mentora/lektora samozřejmostí. U online částí studia využíváme virtuální učebny, u pokročilejších témat je pak už automatická osobní konzultace s vedoucím kurzu. 

Absolvent může na konci kurzu projít profesní zkouškou podle Národní soustavy kvalifikací. Jakou hodnotu má tato certifikace pro praxi?

Akademie je navržena pro nové zájemce. Zkouška je naopak chápána jako potvrzení znalostí zkušeného kvalifikovaného odborníka. Naše zkouška není jen dalším papírem s razítkem. Koncepčně se řadí mezi zkoušky, na jejichž splnění musí účastník opravdu vyvinout úsilí a prokázat hluboké znalosti. Nepočítáme s tím, že by ji všichni absolventi naší Akademie, bez praxe a dalšího vzdělávání, hned zkoušeli složit. Diskutovat ale nyní o hodnotě této zkoušky je předčasné, vždyť v tuto chvíli ani není s čím srovnávat. My věříme, že vzhledem k šíři a hloubce jejího záběru svou hodnotu má.

Hledám-li do firmy kvalifikované vývojáře nebo potřebuji prověřit odborné znalosti stávajících zaměstnanců, podle čeho ověřím, že skutečně ovládají vše požadované?

Znalosti se ověřují nejlépe na reálných příkladech z praxe. A přesně to v naší Akademii děláme: využíváme simulované reálné prostředí a účastníci řeší situace, které známe z každodenní praxe. A našich 25 let praxe a zkušeností nám nabízí opravdu širokou plejádu příkladů k využití. K přímému otestování stupně znalostí uchazečů či zaměstnanců pak nabízíme také tematické testy.

Vedle již zaměstnaných a samostatně výdělečně činných IT odborníků se zaměřujete také na studenty škol. V jakých oblastech se s vámi mohou rozvíjet a jaké podmínky to obnáší?

Naše Akademie je otevřená studentům všech úrovní škol i věku. Vstupním kritériem je snad jen zájem o programování, vše ostatní se u nás mohou naučit. Uvítáme každého, kdo chce proniknout do tajů a zákoutí platformy IBM Power Systems a operačního systému IBM i a sní o práci operátora, databázového specialisty, vývojáře nebo správce systému. U zájemců, kteří již mají zkušenosti s nějakou jinou platformou, stačí skutečný zájem a ochota investovat čas. Těm nejlepším můžeme nakonec nabídnout i perspektivní zaměstnání ve společnosti ASSIST.

Plánujete nějak rozšiřovat svou stávající nabídku?

Připravujeme další uživatelské profily pro platformu IBM Power Systems a rádi bychom se pustili do mainframe platformy od IBM (z Systems), kde je situace s odborníky obdobná.