Spojte se s opravdovými odborníky v IT vzdělávání

Rozhovor s Lukášem Vallo, Country Managerem Vzdělávacího centra Hewlett-Packard

Lukáš Vallo, Country Manager Vzdělávacího centra Hewlett-Packard

Před dvěma lety jste nám v rozhovoru představil, jak funguje a co nabízí  Vzdělávací centrum Hewlett-Packard. Co se u vás za poslední dva roky změnilo?

Za poslední dva roky se toho u nás změnilo poměrně hodně. Jako první bych rád zmínil, že se nám podařilo poskládat skvělý tým lidí, díky kterým nejenže postupně rozšiřujeme naši nabídku, ale hlavně zkvalitňujeme servis našim zákazníkům a v tom samozřejmě hodláme i nadále pokračovat.

Když se v krátkosti vrátím zpět k portfoliu, stali jsme se prvním centrem školícím metodologii Kepner-Tregoe® v České Republice a na Slovensku, naši nabídku jsme dále rozšířili o školení zaměřené na enterprise architekturu – TOGAF®, cloudové technologie a také školení zaměřené na bezpečnost.

Velkou změnou prošel marketing. Vybudovali jsme nové webové stránky, které jsou výrazně přehlednější a v poslední době začínáme využívat i sociální sítě. Zákazníci mohou získat více informací o našich produktech také prostřednictvím tzv. „odborných snídaní“, které organizujeme zejména na metodologii Kepner-Tregoe® a momentálně připravujeme i další oblasti. Více informací nejen ohledně snídaní naleznete na našem novém webu www.hpskoleni.cz nebo www.hpskolenia.sk.

V roce 2013 byl pro Vás aktuální otázkou rozvoj vzdělávacích služeb na Slovensku, rozdíly v poptávce a převaha farmingu nad huntingem. Jak vypadá situace dnes?

V současné době jsem zodpovědný i za Českou republiku, takže rozvoj a zejména zkvalitňování vzdělávacích služeb je nyní moje priorita pro obě země.

Co se týče rozdílu v poptávce a převaze farmingu nad huntingem, situace je výrazně rozdílná. V roce 2013 jsme Vzdělávací centrum HP na Slovensku pomalu rozjížděli. Nyní máme široké spektrum zákazníků, kteří se k nám pravidelně vrací. A také díky tomu, že jsme na trhu mnohem víc vidět (a to nejen na Slovensku ale i v České republice), nás oslovují noví zákazníci.

Naposledy jste nám představil oblast ITIL a její specifika. Nyní jste rozšířili nabídku kurzů o řízení Enterprise/IT Architektury podle rámce TOGAF®. Můžete tento kurz představit?

Tento 5denní kurz TOGAF® 9 Combo L1 + L2 je zaměřen na orientaci v přínosech Enterprise Architektury (EA), terminologií EA, na způsoby a možnosti využití tohoto frameworku při propojení všech vrstev EA (byznys, data, aplikace a technologie). Kurz je hodně intenzivní a je přípravou ke složení certifikací v rámci The Open Group® až po nejvyšší úroveň.

Jaké jsou přínosy Enterprise/IT Architektury podle rámce TOGAF® pro organizace?

Zavedení EA znamená přínosy pro celkové fungování byznysu organizace. Jedná se především o:

  • Efektivnější fungování byznysu
  • Efektivnější provoz IT
  • Vyšší návratnost existujících investicí a snížení rizika pro budoucí investice
  • Rychlejší, jednodušší a levnější obstarávání

 

Vzpomenul jste certifikace na TOGAF®. Které další certifikace je možné získat pod záštitou Vzdělávacího centra Hewlett-Packard?

Prostřednictvím Vzdělávacího centra HP lze získat celosvětově uznávané certifikáty, které poskytují společnosti Pearson VUE® a EXIN®. Seznam všech dostupných certifikací naleznete ZDE.

Jsou certifikáty osvědčeným způsobem, jak hodnotit efektivitu vzdělávání?

Z mého pohledu je důležité to, co se účastník na kurzu reálně naučí a co mu pak v praxi pomůže zvýšit efektivitu jeho práce, nebo ušetřit čas a peníze společnosti, pro kterou pracuje. Potvrzením nabytých vědomostí je certifikace, já však vidím efektivitu vzdělávání právě v reálných přínosech účastníka kurzu pro jeho společnost. Často to je důležitější než samotná certifikace.

Kurzy ve stejném oboru, na jaké se soustředí Vzdělávací centrum HP, je možné získat i od jiných vzdělávacích center. Jaké služby nabízí Vzdělávací centrum HP oproti konkurenci?

Rozdílů v poskytovaných službách je několik. Nabízíme kurzy, na které máme všechny příslušné akreditace (ITIL®, PRINCE2®, TOGAF®), případně jsme autorizovaným školicím partnerem (Microsoft®, VMware®), nejsme pouze přeprodejcem. Všechny kurzy dodáváme i v anglickém jazyce. Na kurzy, které vyžadují praktická cvičení, případně testování, využíváme oficiální virtuální laby, stejně jako oficiální akreditované / autorizované materiály. Naši lektoři a konzultanti se často podílejí přímo na tvorbě či úpravách jednotlivých kurzů, zdokonalování standardů, metodik, norem, atd. Jedná se o profesionály, kteří mají dlouholeté zkušenosti z praxe a dokážou zákazníkům pomoci s řešením problémů, se kterými se v jejich prostředí potýkají. O naší kvalitě svědčí i to, že jsme byli zařazeni společností TrainingIndustry.com do Top 20 IT Training Companies za rok 2013 i 2014.

Chystáte v blízké době nějaké další novinky?

V nejbližší době nás ještě čeká stěhování do nových prostor a také několik dalších překvapení pro naše zákazníky, které teď nebudu prozrazovat. Určitě je však postupně zveřejníme na našem webu v sekci „novinky“ a prostřednictvím sociálních sítí.