Nový vzdělávací projekt proškolí personalisty v oblasti managementu rodičovského dovolené

Slaďování pracovního a rodinného života je problém, se kterým se dnes potýká nejen řada rodin, ale i společnosti řeší, jak své zaměstnance a zaměstnankyně v tomto směru maximálně podpořit. Firmy si totiž na jedné straně uvědomují potřebu kvalitních zaměstnanců/kyň, na druhou stranu se potýkají s neexistující metodikou managementu rodičovské dovolené, chybí standardy komunikace se zaměstnanci/rodiči a hladké spolupráci brání i různé překážky ve využívání flexibilních forem práce.

Firmy, které chtějí tyto otázky aktivně řešit, se nyní mohou zapojit do nového vzdělávacího projektu Rodiče ve firmě – problém, výzva nebo přínos, který se týká právě managementu rodičovské dovolené ve firmách a bude probíhat od února příštího roku do dubna roku 2015. Pro vybranou dvacítku firem je účast v projektu bezplatná.

Projekt, který je financován z Evropských sociálních fondů v ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, se zrodil v občanském sdružení APERIO - Společnosti pro zdravé rodičovství. „Projekt vznikl na základě dlouholeté práce jak s rodičovskou veřejností, tak s firemní sférou a čerpá z bohatých zkušeností německých a švédských zaměstnavatelů,“ říká Gabriela Špačková, koordinátorka projektu.

Firmám, které se do projektu přihlásí do konce ledna příštího roku, přinese projekt potřebné informace, znalosti a podporu při zavádění osvědčených nástrojů a metod managementu rodičovské dovolené, které vedou mimo jiné k získávání a udržení kvalitních zaměstnanců/kyň i ke snadnějšímu návratu do práce z rodičovské dovolené. „Slaďování pracovního a rodinného či osobního života jsou v různých životních etapách důležité pro každého – pro vrcholový management i pro běžné zaměstnance a zaměstnankyně,“ říká Olle Ingemarson, personální ředitel a zároveň švédský partner projektu.

Do projektu je tedy možné se přihlásit do konce ledna 2013 a poběží až do dubna roku 2015. Na jaře roku 2013 čeká dvacítku vybraných zástupců/kyň zaměstnavatelů úvodní vzdělávací workshop v podobě interaktivního setkání se zahraničními partnery z Německa a Švédska. Na podzim roku 2013 firmy absolvují několikadenní studijní stáž v těchto zemích. Cílem stáže je získání bezprostřední zkušenosti se zavedenými modely pracovního režimu rodičů pečujících o malé děti, managementem mateřské a rodičovské dovolené (MD/RD) a podporou otců ve firemním prostředí. V průběhu roku 2014 projdou zapojené společnosti koučinkem, a některé pilotním zaváděním managementu ve svých firmách. Na počátku roku 2015 se uskuteční konference, která bude prezentovat konkrétní výstupy projektů zapojených firem a v průběhu tohoto roku bude také připravena a distribuována shrnující brožura, která představí příklady dobré praxe managementu MD/RD, rovných příležitostí, podpory otců, zkušenosti z různých typů organizací, přínosy pro zaměstnavatele. Samotný projekt končí v dubnu roku 2015.

Většina firem si dnes již velmi dobře uvědomuje, že udržet si kvalitní zaměstnance a zaměstnankyně, je investice, která se vyplácí. Nábor nového zaměstnance a jeho zaškolení tak může firmu stát nesrovnatelně více, než podpora stávajících zaměstnanců na rodičovské dovolené, do jejichž specifických znalostí již firma investovala,“ vysvětluje Gabriela Špačková. Pro vedení firem, zejména oddělení lidských zdrojů, je proto velmi aktuální otázka, jak mohou se skupinou zaměstnanců/kyň - rodičů aktivně komunikovat a pracovat tak, aby je vrátili zpět a jejich ztráty byly co nejmenší. Firmy, které mají programy pro zaměstnané rodiče týkající se např. flexibilních forem práce, cílenému vzdělávání během MD/RD, jsou na trhu práce o krok napřed a stále více vyhledávány.

V případě jakýchkoliv dotazů a informací k projektu Rodiče ve firmě – problém, výzva nebo přínos neváhejte kontaktovat:

Gabriela Špačková

T: 222 364 083
M: 774 722 150
E: gabriela.spackova@aperio.cz
APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství

Plzeňská 66, 151 24 Praha 5

www.aperio.cz

no-image

O společnosti APERIO

APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství je občanské sdružení, které vyvíjí svoji činnost už 12 let. Podporuje informovanou volbu, osobní zodpovědnost a aktivní přístup k rodičovství. Usiluje o zlepšení služeb v mateřství a rodičovství a podporuje rovné zacházení se ženami a muži v rodině a na pracovním trhu. Zaměřuje se na služby pro stávající a budoucí rodiče a prarodiče; nabízí rovněž odborné služby pro zaměstnavatele. APERIO je členem několika národních a mezinárodních organizací, které se věnují prorodinným tématům. Za svoji činnost získalo APERIO v minulosti několik ocenění.