Vynálezce bleskosvodu láká studenty k zájmu o elektro obory

Zájem studentů o techniku se snaží firmy podnítit mnoha způsoby. Společnost ČEZ Distribuce a Asociace energetických manažerů si vzaly na pomoc Prokopa Diviše, slavného českého kněze, hudebníka a vynálezce bleskosvodu.

Motivační program Prokopa Diviše (ČEZ Distribuce a Asociace energetických manažerů)

Jeho jménem zaštítily motivační program pro studenty elektrotechnických škol, který se po loňské úspěšné premiéře letos rozšířil z pěti na dvojnásobný počet škol.

Šanci na výhru má 12 studentů – ti z vyšších ročníků získají finance, prváci kromě drobné odměny hlavně body, které se jim započítají do příštího ročníku, kdy už jim taky půjde „o prachy“.

Cílem je vychovat si ze studentů potencionální zaměstnance, protože technické profese včetně oboru distribuce elektřiny se potýkají s nedostatkem kvalitních uchazečů.

Celkové výsledky programu, který bude probíhat po celý školní rok, vyhodnotí komise složená ze zástupců školy, Asociace energetických manažerů a ČEZ Distribuce. Vyhlášení výsledků a vítězů proběhne na přelomu května a června 2018.

První ročník byl velmi úspěšný a má již své očekávané výsledky. Mezi zájemce o motivační program v minulém ročníku patřil i Jiří Vančura, který po ukončení studia nastoupil do ČEZ Distribuce jako elektromontér sítí – praktikant.

Kde jste se dozvěděl o Programu Prokopa Diviše?

O programu jsem se dozvěděl od našeho pana třídního učitele. Ten nám, mně a mým spolužákům, také pomohl se do programu přihlásit.

Čím vás tento program zaujal?

Jelikož jsem měl v plánu ucházet se o místo v ČEZ Distribuční služby, viděl jsem v tom výhodu. Když bych měl dobré umístění v tomto programu bylo by asi jednodušší pracovního postu dosáhnout.

Chtěl jste vždy pracovat pro významnou společnost, jako je ČEZ Distribuce, anebo vás to napadlo až v souvislosti s účastí v programu?

Nenapadlo mě to až s účastí v programu. Chtěl jsem být elektromontér již od mala, proto jsem se také rozhodl studovat na elektrotechnické škole, s tím že tento program a dobré umístění v něm mi myslím docela ulehčilo vstup do Skupiny ČEZ.

Doporučil byste studentům dalších ročníků, aby se programu účastnili?

Ano, proč by ne? Přeci jen zase taková námaha to není, stačí se dle mého názoru jen soustavně učit a už to půjde samo.

 

Článek byl publikován v časopise Energetika 6/2017.

Časopis Energetika

Zdroj: Časopis Energetika - odborný měsíčník pro elektrárenství, teplárenství a užití energie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Časopis Energetika