Británie: Počet žen ve vedení firem stoupá

Ilustrační snímek

Britská Cranfield University School of Management zveřejnila zprávu s výsledky půlročního sledování pokroku největších britských firem v otázce dosazování žen do vedení. Odkazuje na zprávu vládního zmocněnce Lorda Daviese z letošního února, která vyzvala největší britské firmy kótované na burze k dobrovolnému zapojení 25 % žen do vedení do roku 2015. Ukázalo se, že firmy učinily určitý pokrok, je však třeba ještě větší snahy, aby byly vytyčené cíle splněny. Vláda firmám neříká, jakým způsobem si mají počínat. Hrozí však opětovnou diskusí o povinném zavedení kvót, nebude-li tento požadavek splněn.

Zpráva Cranfield University School of Management s názvem Women on boards six-month monitoring report konstatuje, že u firem z indexu FTSE 100 představovaly letos ženy 22,5 % nově jmenovaných zaměstnanců do ředitelských pozic. Loni to bylo 13,3 % a v roce 2009 14,7 %. Počet firem s čistě mužskými představenstvy klesl na 13 z loňských 21. Poprvé v historii tvoří čistě mužská představenstva pouze menšinu firem v rámci indexu FTSE 250.

Významné je zjištění, že počet žen ve vedení firem stoupl i přesto, že řada těchto nově jmenovaných ředitelek nemá předchozí zkušenost s působením v nejvyšším vedení. Týká se to 72 % nově jmenovaných ředitelek firem v rámci indexu FTSE 250.

Spoluautorka zprávy Susan Vinnicombeová upozorňuje na to, že jmenování žen do nejvyššího vedení firem stále příliš striktně vyžaduje bankovní a finanční zkušenosti. Firmy by podle ní měly přikládat stejnou váhu i zkušenostem z jiných oblastí. Ministryně pro rovnoprávnost Lynne Featherstoneová znovu vyzvala firmy, aby chápaly zastoupení žen v nejvyšším vedení jako otázku zvyšování své výkonnosti, nikoli jen diverzity.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today